Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

att tänka på inför din utlandstermin

 

 • Ta reda på vad andra studenter har tyckt om att studera vid det specifika universitet, och ta chansen att kontakta dem och fråga om deras erfarenheter.
 • Gå på informationsmötet som hålls av IO för dig som blivit antagen till utlandsstudier. Här får du en viktig genomgång av vad som kommer att hända, en grundplåt för att du ska förstå vad du själv ska göra och vilka krav som ställs och hur processen ser ut. Det är viktigt att du deltar.

  Utbytesstudier
 • Efter att du tackat ja till din utbytesplats kommer IO att nominera dig till partneruniversitetet. Partneruniversitetet kontaktar dig då med information om boende, kursvalslista, terminstider, Arrival day etc. Du måste också fylla i deras ansökan och skicka dem. Följ deras instruktioner och deadlines. Frågor om boende riktas direkt till partneruniversitetet.
 • Intyg på språklig nivå kan efterfrågas av partneruniversitetet. Åker du inom Erasmusprogrammet är språktestet obligatoriskt och görs online. Åker du till något av våra partneruniversitet anför EU/EES kan du be IO skriva ett intyg åt dig. I vissa fall kan du behöva göra ett språktest (TOEFL/IELTS)
 • Ska du studera utomlands hos ett av våra partneruniversitet måste du alltid kontrollera att kurserna du valt går att tillgodoräkna i din utbildning innan du åker. Du måste därför fylla i ett Learning Agreement och få detta godkänt och påskrivet av programansvarig eller internationell koordinator vid din institution i god tid innan avresa. Vid hemkomsten behöver du ditt Learning Agreement tillsammans med betyget (Transcript of Records) från utbytesstudierna för att ansöka om tillgodoräknade hos examensenheten på Högskolan Väst. Learning Agreement för nedladdning hittar du längre ned på denna sida.
  Mer information om programmet hittar du på programsidan för Erasmus studier.
 • Kontakta ditt värduniversitet om du önskar hjälp med att hitta bostad, de flesta universitet hjälper till med detta.

  Finansiering
 • Sök studiemedel för hela läsåret även om du bara ska vara ute i en termin. Eftersom det tar längre tid än vanligt att få in sina poäng från utlandsstudierna så är det en fördel att ha ansökt om CSN för helt läsår. På så vis kommer inte CSN att följa upp antalet poäng du gjort under utlandsstudierna direkt efter terminen slut. Läs mer hos CSN.
 • Om du blivit beviljad ett stipendium (Erasmus+, Linnaeus-Palme eller MFS) i samband med att du blivit antagen behöver du lämna in ett påskrivet avtal. Du kan ladda ner ditt Erasmus+avtal (Erasmus+ Grant Agreement) från denna sida. Övriga avtal skickas till antagna studenter.
  Försäkring, resehandlingar och vaccination
 • Som student är du försäkrad via Kammarkollegiets "Student UT"-försäkring om du reser utanför EU under din studietid. Men för att den ska gälla måste du själv meddela International Office dina exakta terminstider (via blankett nedan) och se till att du är är registrerad för utlandsstudier i LADOK. Försäkringen kan behöva kompletteras med en utökad hemförsäkring. Mer information om försäkringen Student-UTReser du inom EU behöver du beställa ett EU-health insurance card från Försäkringskassan.  Har du en gällande försäkring kan alltid SOS International i Köpenhamn hjälpa dig, var du än är.
 • Det är viktigt att ditt pass är giltigt under hela utlandsvistelsen. Många länder kräver att passet ska vara giltigt 6 månader EFTER hemkomst. Kontrollera vad som gäller med ambassaden för det land du ska åka till.
 • Sök visum i god tid om du ska studera utanför EU. Ta reda på vad som krävs i det land du ska studera genom att kontakta landets ambassaden eller konsulat - se länk ovan. 
 • Ta reda på vilken/vilka vaccinationer som krävs i god tid före avresa.
 • Utrikesdepartementets hemsida finns bra tips och information om vad du bör tänka på innan du åker.

  Erasmus Traineeship
 • Om du blivit beviljad Erasmus+ praktik behöver du ladda ned och fylla i ett Eramsus+ Traineeship Agreement nedan och få ifyllt och godkänt av mottagande organisation. Läs mer och ladda ned dokumentet från vår programsida för Erasmus praktik.

Att tänka på under din studietid utomlands

Vissa utbytesprogram (t.ex. Erasmus+) har ett Certificate of arrival alternativt Confirmation of Attendance som måste skickas till oss efter att du fått det signerat av partneruniversitetet. Skanna och e-posta detta till International Office. Du hittar blanketten nedan.

Om dina kursval ändras, uppdatera ditt Learning Agreement och skicka det till din internationella koordinator på institutionen för att få ändringen godkänd samt till International Office (scannad kopia)

Tänk på att du är högskolans ansikte utåt. Var en god ambassadör för Högskolan Väst - arbeta aktivt på att försöka få studenter att komma till Trollhättan. Ställ upp på informationsträffar, möten etc. och sprid information om Högskolan Väst. Kontakta International Office om du behöver broschyrer eller annat material, t. ex. för en Student Abroad mässa.

Har du blivit sjuk eller behöver använda dig av Student-UT försäkringen? Här finns information om hur du går tillväga för att göra en skadeanmälan.

Avbrott

Skulle av någon anledning behöva avbryta dina studier är det viktigt att du för en fortlöpande kontakt med din kontaktperson på Högskolan Väst. Har du undertecknat ett utbytesavtal genom ex. Erasmus är du skyldig att kontakta Erasmusansvarig på Högskolan Väst för att ditt studieavbrott inte ska betraktas som avtalsbrott. 

Senast uppdaterad av Maria MacDonald