Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Anna beskriver sin erfarenhet som utbytesstudent som berikande. Hon berättar att utlandssemestern gick från att kännas som en lång semester, till att så småningom bli en ny vardag.

"Att studera vid ett universitet i ett annat land med ett annat skolsystem har varit intressant", säger hon. "Att anpassa sig till en ny kultur och träffa nya människor har lärt mig mycket om mig själv och andra."

Skapat minnen

Visst innehöll utlandsterminen en hel del studier, men de bästa minnena Anna tar med sig hem till Sverige är från tiden då hon inte studerade.

Från Milano kan du enkelt ta dig till andra städer med tåg, som Como, Verona och Florens. Fast den bästa resan var när vi hyrde bil och tog en roadtrip genom Toscana tillsammans med en grupp vänner jag träffade här”.

Det är också dessa tider hon kommer att sakna som mest.

"Jag kommer att sakna människorna jag har träffat här. Eftersom många av oss inte hade våra familjer och vänner nära gjorde vi nästan allt tillsammans, vilket gjorde att vi kom varandra väldigt nära. Jag kommer också att sakna att ständigt upptäcka nya platser och lära mig av de erfarenheter som kommer med det. Självklart också maten! Pasta-pizza-dieten gjorde mig inte besviken", säger Anna.

Det var utmanande ibland

Innan hon lämnade Sverige var Anna medveten om att det skulle finnas en språkbarriär, eftersom hennes italienska kunskaper är "obefintliga". Men hon satte sin tilltro till möjligheten att kommunicera på engelska.

"Till min förvåning är det inte många som kan engelska, inte ens folk i min ålder", säger hon.

Ut över vissa språkförbristningar tyckte Anne också att det, stundvis, var utmanande att bo i en delad lägenhet.

"Att dela kök med 11 personer, från runt om i världen, har ibland varit lite trångt. Det kräver lite planering och mycket tålamod, men det har också resulterat i några bra historier", säger hon.

Tips till andra studenter

Anna säger "gör det!" till alla som funderar på att åka utomlands under sina studier. Även om det finns några steg att ta sig igenom innan avresa är det värt det, enligt Anna.

Hon har även några andra tips:

”Spara pengar, så att du kan njuta av din nya stad men också för att kunna resa runt. Oroa dig inte! Vissa saker kan tyckas komplicerade, som att välja kurser eller hitta ett boende, men det löser sig till slut.”

Senast uppdaterad