Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Används i samband med att projekt har fått EU-finansiering.

Möt Anna Edlund, som studerar till maskiningenjör vid Högskolan Väst. Hon har varit på en utbytesperiod i Madrid, Spanien, vid Carlos III Universidad Madrid. När Anna reflekterar över sin upplevelse säger hon "Ett av mina bästa beslut var att studera utomlands. Jag har utvecklats som person och öppnat upp för nya möjligheter att arbeta utomlands efter examen."

En del av att studera utomlands är anpassningen till en annorlunda akademisk och kulturell miljö. "Skolan och kulturen skiljer sig, men jag har lärt mig mycket av den spanska kulturen och av andra internationella studenter från hela världen."

Spanien överraskade även med andra insikter, som att det faktikst kan vara ganska kallt och skillnaden mellan svensk kultur och det spanska "mañana mañana" och siesta. Anna beskriver att anpassningen till en annan, senare middagstid och att lära sig navigeringarna ett annorlunda skolsystem gav henne värdefulla insikter. Det två största utmaningarna Anna stötte på utomlands var språkbarriärer och omställningen till att läsa flera engelskspråkiga kurser samtidigt.

När Anna lämnat Spanien för att åter vara tillbaka i Sverige saknar hon mest sin nyfunna "internationella familj”, det varma spanska vädret och kulturen.

Hennes råd till blivande studenter är kort och koncist: "Du kommer inte ångra det."

 

Senast uppdaterad