Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Det var första gången Ebba besökte något land i Afrika. Det innebar många nya upplevelser varje dag.

”Att se ett helt nytt klimat var spännande. Så många nya platser att utforska, nya typer av mat att smaka. Jag träffade också så många snälla människor i Namibia” berättar hon.

Stor skillnad mellan Sverige och Namibia

Under sin utbytesperiod på University of Namibia fick Ebba se hur sjukvården ser ut i Namibia. Något som hon beskriver som utmanande, men intressant.

”På sjukhuset där jag hade min praktik, såg jag ibland saker som var väldigt tuffa” säger hon. ”Till exempel, på akutmottagningen så var det så många människor som hade blivit överfallna och fick ligga och lida länge i väntan på att någon skulle bry sig.”

För personalen på sjukhuset verkade däremot lidandet inte lika upprörande. Ebba beskriver att det, en vanlig dag på sjukhuset, kunde komma in uppåt 50 människor med allvarliga skador från överfall. Så för sjukvårdspersonalen i Namibia var det vardag. De utmanade synerna har fått Ebba att känna tacksamhet inför vården vi har i Sverige.

Något annat Ebba reagerade på under sin period i Namibia var de stora skillnaderna mellan rikedom och fattigdom.

”Jag visste att det skulle vara så innan jag reste, men det var fortfarande konstigt att se skjul bara ett par kvarter bort från jättefina byggnader. Det blev väldigt tydligt - hur olika möjligheter och liv människor har” säger hon.

Uppleva landet

Utöver sin tid på sjukhuset fanns det även tid för att lära känna nya människor och uppleva andra delar av landet. Bland annat åkte Ebba på flera utflykter, till hav och öken, och på safari.

”Den sista veckan på utbytet spenderade jag i Kapstaden, Sydafrika, vilket var fantastiskt.”

En av de saker Ebba kommer sakna mest från utbytet är alla de nya vänner hon fått. Men också klimatet och de vackra platser hon sett. Och de hon inte sett. ”Den finns så mycket kvar att utforska” säger hon.

Ebba rekommenderar utbyte till alla

Ebba beskriver sin upplevelse utomlands som fantastisk och hon skulle rekommendera alla att åka på utbyte. Som tips till andra som är sugna på säger hon:

”Om du ska ha praktik på sjukhus eller inom någon annan sjukvård - var beredd på att det kommer att bli väldigt annorlunda och att du kommer att se tragiska saker. Läs på om det innan.”

Utöver det, tipsar Ebba även om att läsa på om det landet du ska resa till och att prata med andra med erfarenhet av att studera utomlands.

Sunset over Madird

Senast uppdaterad