Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Används i samband med att projekt har fått EU-finansiering.

The city of Brno, its old houses and church

”Jag har träffat så många fantastiska människor och skapat så många minnen som jag kommer att uppskatta resten av mitt liv".

När Tilde reflekterar över sitt bästa minne från terminen utomlands lyfter hon speciellt de många resorna inom Europa. Eftersom Tjeckien är så är centralt beläget var det smidigt att ta sig runt. Tilde har besökt Krakow, Wien, Bratislava och Prag.

"En av de bästa kvällarna i mitt liv var när vi åkte till Wien. Först besökte vi ett av stadens många konstmuseer och sedan en julmarknad, där vi drack Glühwein. Vi avslutade kvällen med en konsert, som var på tyska och jag talar inte ett ord tyska, men ’the vibe was immaculate’."

Överraskningar och utmaningar

Det som Tilde förvånades över mest i Brno var lokalinvånarnas begränsade kunskaper i engelska och hon understryker värdet av att lära sig ett par tjeckiska ord och fraser för att lättare klara av vardagen. Dessutom kom den mycket kuperade terrängen som en överraskning, det gav dock utökade vadmuskler.

Att anpassa sig till ett nytt universitet och flytta till ett främmande land innebar en del utmaningar. Den allra största var anpassningen till det intensiva studiesystemet, som krävde betydligt mer studier än hemma i Sverige.

"Det finns alltid något att göra, något som måste läsas eller projekt som måste göras. Men jag hittade en rutin," säger hon.

Sbohem (adjö)

När Tilde närmar sig slutet på sin utlandstermin och hemresan är stundande är det hon kommer sakna som allra mest äventyren med vänner, den prisvärda tjeckiska ölen och framför alla de människor hon lärt känna.

”Det är otroligt hur nära man kan komma varandra på så kort tid. Jag kommer att sakna alla kvällar som aldrig slutar som planerat, alla fikadejter och jag kommer att sakna Brno."

Råd till framtida utbytesstudenter

Som råd till blivande utbytesstudenter uppmuntrar Tilde till att omfamna de inledande dagarna med ett extrovert förhållningssätt och försäkrar att vännerna kommer naturligt.

"Det kommer att bli den bästa tiden i ditt liv," säger hon och betonar att utmaningarna, nervositeten och ångesten är värda den otroliga resan. "Ta ett chans och bara gör det!"

Ett kollage med bilder från tjeckien. På en stad, en skog och en på människor.

Senast uppdaterad