Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Varför valde du det här masterprogrammet på Högskolan Väst?
– Jag tittade på utbildningar i Sydafrika, England och Nederländerna, men det här masterprogrammet på Högskolan Väst matchade mina behov bäst och verkade mest intressant, säger Marc Dunnink. Eftersom det svenska samhällssystemet är en förebild för den sydafrikanska statsförvaltningen ser jag det som en klar fördel att studera politik i Sverige.
– Dessutom är det extra värdefullt för mig att Högskolan Väst har ett nära samarbete med University of Western Cape i Kapstaden. Det gör det möjligt för mig att applicera mina kunskaper i en sydafrikansk och afrikansk kontext.
Vad har du studerat tidigare?
– Jag har en examen i ”International Relations, Sociology and Antropology” på University of the Witwatersrand i Johannesburg. Efter kompletterande studier inom företagsadministration på Wits Business School arbetade jag som organisationskonsult på Ernst & Young under några år med uppdrag inom den offentliga sektorn i Sydafrika och Kenya. 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Min ambition är att få bidra till Afrikas utveckling och till att stärka kontinentens invånare. För att uppnå det anser jag att det krävs starka samarbeten i Afrika. 
– I en tid när den europeiska unionen tampas med Brexit och präglas av protektionistiska strömningar, samtidigt som Amerika lägger makten i Donald Trumps händer, så behöver länderna i Afrika enas och stärkas. EU-samarbetet är inte perfekt men det finns mycket där som Afrika kan lära sig av. Jag hoppas kunna vara med och skapa ramarna för framgångsrik samverkan på vår kontinent.
– Jag skulle också vilja bidra till en positiv utveckling i mitt hemland. Tyvärr har ekonomin tappat fart, arbetslösheten ökar, de sociala klyftorna växer och arvet från apartheid är fortfarande mycket påtagligt. Sydafrikaner har många utmaningar i framtiden men med starkt ledarskap och kloka vägval kan vi nå framgång.

Vilka fördelar ser du med att studera på Högskolan Väst?

– Det är mycket värdefullt att studera tillsammans med människor från olika länder, olika kulturer och med helt olika bakgrunder. Det skapar en god förståelse för hur man tänker i olika länder och det kommer säkert att ge intressanta diskussioner.
– Det är också spännande att studera på en relativt ung och mindre högskola där det går att påverka och vara delaktig i större utsträckning än vad som är möjligt på ett större och mer traditionellt universitet.

Hur var det att flytta från mångmiljonstaden Johannesburg till lilla Trollhättan?

– Det var förstås väldigt annorlunda och spännande. Det är kul att utforska staden och den svenska kulturen. Jag har skaffat en cykel och det är hur smidigt som helst att ta sig runt. Jag har fått väldigt bra hjälp med många praktiska frågor av personalen på Högskolan Väst. Till exempel gick det snabbt och smidigt att hitta lägenhet.
– Skogen och naturen är otroligt vacker och jag ser fram emot många löpturer där. Studentlivet har mycket kul att erbjuda. Det är alltid något på gång och det finns så många spännande människor att träffaektorn i Sydafrika och Kenya under några år. 29 år gammal kände han ett behov av att fylla på med nya kunskaper och erfarenheter. 

 

 

 

Senast uppdaterad