Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Hallå där Maria Bergsten – vad är det bästa med att arbeta med äldre människor?

Det är nog alla berättelser som finns hos de äldre som jag vårdar! Det känns som en förmån att få ta del av en människors livsberättelser men även väldigt inspirerande att få vara delaktig och kunna arbeta för att de ska få en bra och värdig sista tid i livet.

Varför ville du läsa den här utbildningen?

Jag var färdig sjuksköterska 2004. Så för det första kände jag att det var dags att läsa vidare och eftersom jag arbetar inom kommunal hälso- och sjukvård så kändes det som att inriktningen mot äldre var den givna utbildningen då i stort sett alla som vi vårdar är den patientgruppen.

Hur fick du reda på att den fanns?

I Lidköpings kommun, där jag arbetar, har denna utbildning faktisk funnits som önskemål från dåvarande vård- och omsorgschef och därför har det pratats om denna utbildning både från min närmaste chef men även kollegor. Jag har också två kollegor som läst utbildningen tidigare.

Så du har arbetat vid sidan om studierna?

Ja, det stämmer. Jag har arbetat inom kommunal hälso- och sjukvård och det har fungerat bra att kombinera arbete och studier. Det känns kul att kunna praktisera det man lär sig direkt. Det optimala hade väl varit om jag kunnat arbeta 50 procent och studera 50 procent, för som jag har haft det nu har jag fått ledigt cirka 1 dag per vecka för studier. Så jag har behövt lägga mycket av min fritid för att hinna med utbildningen. Jag har också fått hjälp att betala viss litteratur.


Det bästa med utbildningen?

Det har varit bra att studera webbaserat vilket innebär att jag kan studera när jag vill. Jag kan titta på föreläsningarna flera gånger och lägga upp det utifrån mig själv. Så att läsa på distans har fungerat bra!


Hur har det fungerat med att det är sex olika lärosäten som är inblandade i utbildningen?

Eftersom vi har haft regelbundna mentorsträffar så har man lätt kunnat lyfta om något varit oklart. Annars har jag inte märkt så mycket av att vi bytt lärosäte just, man byter ju ändå ofta lärare när man byter kurs.

Hur tänker du om framtiden?

Jag kommer att arbeta kvar där jag är nu. Det finns mycket att utveckla och arbeta vidare med.

 

Om Maria Bergsten:
44 år
Bor i Lidköping

 

Text och foto: Anna Hallberg

Senast uppdaterad