Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Under utbildningen ingår också ett valbart ämne, berätta!

Daniel: Det vi kan välja här på Högskolan Väst är SO, NO, Bild och form eller Idrott och hälsa.
Lina: Jag ska välja antingen NO eller SO, men det är svårt att välja eftersom jag tycker det är väldigt intressant med båda.

Känner ni att ni valt rätt utbildning?

Lina: Jag har egna barn så det bidrar väl till att jag tycker att det är intressant och viktigt med skolan. Jag vill även kunna vara insatt och delaktig i mina barns lärande så det är en fördel att bli lärare själv.

Daniel: Jag är jättenöjd med mitt val av utbildning. Jag har testat flera olika arbetsområden innan och har jag konstaterat att jag trivs väldigt bra med läraryrket, speciellt att undervisa i åk 4-6. Med aktuell forskning och teorier kring barns lärande ger utbildningen mig den kunskap jag behöver i mitt framtida yrke. Jag får en djupare inblick i vad läraryrket går ut på och jag får användbara verktyg för att undervisa i praktiken – och en förståelse för att olika barn tar till sig undervisningen olika och lär sig på olika sätt.

Varför valde ni Högskolan Väst?

Daniel: Jag valde Högskolan Väst för att det verkade vara en bra högskola och för att jag trivs bra i just Trollhättan. Att Trollhättans stad erbjuder bostadsgaranti var också en anledning till att jag valde Högskolan Väst. Jag har aldrig ångrat mitt val, skolan erbjuder det jag förväntade mig av en högskola och Trollhättan erbjuder ett aktivt studentliv.

Lina: Jag valde Högskolan Väst för att ”mitt” program finns här och för att jag bor nära, i Vänersborg. Jag har bara fått höra positiva saker härifrån så för mig var det självklart att söka hit.

Vad gjorde ni innan utbildningen?

Lina: Jag har gjort många olika saker, bland annat har jag har rest mycket och jobbat mig fram på mina resor. Då har det varit allt ifrån restaurang till fruktplockning. På senare år har jag jobbat inom kontor och administration med olika uppgifter - allt ifrån försäljning till att vara avdelningsansvarig för administration på en webbutik.

Daniel: Innan jag sökte till högskolan jobbade jag som lagerman och innan dess var jag konsult på ett bemanningsföretag. Men jag har alltid varit intresserad av läraryrket.

Berätta om utbildningens VFU-inslag

Daniel: VFU är ett bra sätt att få applicera teorin i praktiken. Det är också ett bra sätt att få en helhetsbild av yrket man har valt och få kontakt med eventuella arbetsgivare.

Lina: Jag har redan varit ute på två veckors praktik. Det var verkligen bra, då får man direkt en verklighetsförankring och en möjlighet att praktisera lite av det vi lärt oss. Jag hoppas att få en chans att se lite olika skolor fram tills att det är dags att börja jobba. Det är stora variationer på arbetssätt ute i skolorna så jag vill hitta någon skola som passar mig.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Lina: Det är mycket prat om skolan för tillfället och det finns nya regler som säger att alla lärare som arbetar i skolan måste vara behöriga. De måste ha legitimation för de ämnen som de undervisar i och eftersom det är brist på legitimerade lärare idag så bådar det gott för mig.

Daniel: Det är brist på behöriga lärare och det är många lärare som går i pension de närmaste åren, därför ser arbetsmarknaden positiv ut.

Vad gör ni om tio år?

Daniel: Om tio år jobbar jag som lärare, kanske även vidareutbildar mig inom yrkesområdet.

Lina: Förhoppningsvis trivs jag med mitt läraryrke och har landat i det, det är ju 3 1/2 år kvar att plugga så om 10 år har jag fått lite arbetserfarenhet.

Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen