Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Kristin Nordström förlorade synen som 14-åring men det har inte hindrat henne från att följa sina drömmar. I juni 2021 tog hon examen från Programmet för socialpsykiatrisk vård.
Jag är väldigt nöjd över min studietid. Mycket intressanta kurser som har gett mig relevant och betydande kunskap kring området.
Jag har haft lite olika former av stöd genom åren och använt det olika mycket beroende på behovet. Det jag haft är:
Mentor
Det har varit två olika lärare som har haft mentorsuppdrag. Av dem har jag fått extra stöttning när tekniken exempelvis inte klarat av vissa saker. Mentorn har också varit spindeln i nätet och kontaktat lärare om det har behövt, tagit kontakt med biblioteket för att beställa inläst litteratur och så vidare. En del av mentorns roll har varit att underlätta för mig så att jag kunnat fokusera så mycket som möjligt på studierna och därför tagit olika kontakter med andra för att jag ska slippa det. Har man en funktionsnedsättning blir det tyvärr så att en del av studietiden behövs läggas på annat för att få ihop det och då har det varit värdefullt att få det stödet.
Anpassat material
Lärarna har också anpassat sitt material till Word eller PDF i stället för en Power Point som min talsyntes inte kan läsa av. Vid behov har jag även fått anpassad tentamen för att jag självständigt ska kunna skriva den.
Stöd av bibliotekarie
Jag har fått stöd av bibliotekarie när det gäller exempelvis artikelsökning, att hitta vissa uppgifter som ska vara med i referenslistan och sett över formalia så att det stämmer med instruktionerna. Även om det tydligt har stått att det exempelvis ska vara kursivt någonstans, så kan jag med hjälp av talsyntesen inte alltid avgöra om jag gjort det trots att jag tryckt in det med ett kommando.
Anpassad VFU
Min vfu har valts utifrån att jag självständigt ska kunna genomföra det. Jag har till exempel varit två perioder på en öppenpsykiatrisk mottagning där huvuduppgifterna har varit samtal av olika slag, gruppaktiviteter och så vidare. En vfu-plats på exempelvis en psykiatrisk avdelning hade inte varit en bra plats för just mig utifrån att det kräver en annan form av uppmärksamhet av mig som student eller personal där eftersom det finns risk för att patienter kan skada sig själva eller andra.
Tillgång till separat rum
Jag har fått tillgång till ett separat rum där det finns kyl, micro, bord, stolar och soffa- för att jag ska kunna ha en plats att dra mig tillbaka på och återhämta mig från alla ljudintryck. För mig har det varit viktigt att kunna ha koll på min egen matlåda och värma den själv, samt att hitta en egen plats att sitta på när jag ska äta. Om jag skulle äta själv var det innan svårt för mig att hitta exempelvis en ledig matplats eftersom jag inte kunde se om stolarna i restaurangen var lediga.
Anpassad salstenta
Vid behov har jag spelat in föreläsningar och antecknat själv efteråt, eller så har jag fått ta del av någon studiekamrats anteckningar. I det mån det gått har föreläsningarna varit i samma lokaler för att jag självständigt ska kunna ta mig till och från lokalen. Vid de få enstaka salstentamen har jag fått sitta enskilt med egen provvakt för att kunna fokusera på mitt och inte distraheras av andra medstudenter. Jag har även fått använda min egen dator som jag känner mig trygg med och där jag hittar tangenterna.
Det känns fantastiskt och skrämmande att ta examen. Fantastiskt för att jag äntligen är klar och får sätta punkt för ett kapitel i mitt liv. Skrämmande för att jag inte riktigt vet vad som ska hända härnäst.
Min tanke är att ha ett långt sommarlov tillsammans med mina barn och återhämta mig lite från allt plugg. Håller lite utkik på jobbannonser för att se vad för typ av arbeten som passar mig och min utbildning, samtidigt som jag sökt lite andra utbildningar till hösten. Vi får se helt enkelt vad som sker härnäst.
Våga följ ditt hjärta och gör det du drömmer om. Omge dig av människor som tror på dig och som stöttar dig. Våga ta hjälp och säga va du behöver stöd med för att klara av dina studier, för du har samma rätt som alla andra att uppnå dina drömmar. Våga tro på dig själv och att du kommer klara av det.