Additiv tillverkning med laser 2,5 HP
Kursen ger en introduktion till additiv tillverkning av metall med laserstrålning. Kursen ger en översikt över lasermaskiner, laserstrålestyrning och användningen av laserstrålar för Additive Manufacturing (3D-printing) processer. Korrekt användning av utrustning kommer att diskuteras tillsammans med att upptäcka möjligheterna med processdesign. Påverkan av process- och materialparametrar kommer att diskuteras, utvärderas och testas i laboratoriet vid Högskolan Väst. Övervakningsanordningar och deras möjligheter och begränsningar för inline processobservationer och kontroll kommer att introduceras.
Innehåll
Kursen ska förmedla en grundläggande förståelse för lasern som ett verktyg för processer inom additiv tillverkning. Kursen ger en översikt över lasermaskiner och optiska komponenter som behövs för additiv tillverkning med laser. Fokus kommer att ligga på tillverkningsprocesser för additiv tillverkning med metall och processbeteende under laserbestrålning och deras processövervakning. Uppbyggnad av enklare additivt tillverkade strukturer kommer att undersökas och diskuteras med fokus på inverkan av processparametrar. Vidare behandlas diskontinuiteter och hur man undviker dessa.
Kursen ges huvudsakligen via distansundervisning i en flexibel, nätbaserad form med två fysiska träffar. Vissa kursträffar är obligatoriska. Du kommer att dra nytta av kursen om du vill lära dig om lasern som verktyg och dess användning för Additive Manufacturing som en ytterligare aspekt till dina tidigare teoretiska kunskaper eller praktiska erfarenheter.
Förkunskaper
Tre års högskolestudier med teknisk inriktning (högskoleingenjör eller kandidat inom teknik 180hp). Alternativt relevant arbetslivserfarenhet.
Bifoga meritförteckning om du söker baserat på arbetslivserfarenhet, du hittar mall på vår hemsida www.hv.se/produktionskurser
Genomförande och pedagogik
Kursen bedrivs enligt Högskolan Västs koncept arbetsintegrerat lärande som syftar till att integrera teori och praktik på olika sätt i kursen. Teoriföreläsningar varvas med verklighetsbaserade fallstudier och exempel. Examinationsmetoden är utformad för att passa yrkesverksamma.
Kursformen (campus eller distans) kan variera. Formen anges i samband med att kursen annonseras.
Kurskod
ATL600
Anmälan
Anmälan till kursen sker via Högskolan Västs webbsida www.hv.se/produktionskurser
Frågor kan skickas till produktionskurser@hv.se