Elfordon - Elektriska lagringsystem 2,5 hp
En snabb tillväxt på marknaden för elfordon är en av förutsättningarna för att uppfylla de globala målen för att minska utsläppen av växthusgaser och förbättra luftkvaliteten i stadskärnorna. Kursen behandlar den elektriska drivlinans likspänningskomponenter, dvs batterier, ultrakondensatorer och bränsleceller. Ett av kursens huvudfokus kommer vara batteripaketets påverkan på drivlinans utformning och hur olika tekniska lösningar värdesätter olika komponenters egenskaper.
Målgrupp
Yrkesverksamma inom verksamheter i fordons-branschen eller komponenttillverkare som vill fördjupa sig inom den nya tekniken.
Innehåll
Kursen utgår från det ökade behovet av batterier till elektriska fordon. Vi hanterar ett brett spektrum av batteri- och fordonstyper, allt från personbilar till tunga entreprenadfordon och lastbilar. Du får grundläggande kunskaper om olika typer av batterier. Vidare analyseras i kursen vilken batterityp som passar till olika typer av fordon och användningsområden.
Kursen tar upp följande moment:
- Batteriets plats och dess påverkan på den elektriska drivlinan.
- Ultrakondensatorers plats och deras påverkan på den elektriska drivlinan, samt deras för- och nackdelar.
- Bränslecellers för- och nackdelar.
- Tekniska systems olika applikationer.
Förkunskaper
Tre års högskolestudier med teknisk inriktning (högskoleingenjör eller kandidat inom teknik 180hp). Alternativt relevant arbetslivserfarenhet.
Bifoga meritförteckning om du söker baserat på arbetslivserfarenhet, du hittar mall på vår hemsida www.hv.se/produktionskurser
Genomförande och pedagogik
Kursen bedrivs enligt Högskolan Västs koncept arbetsintegrerat lärande som syftar till att integrera teori och praktik på olika sätt i kursen. Teoriföreläsningar varvas med verklighetsbaserade fallstudier och exempel. Examinationsmetoden är utformad för att passa yrkesverksamma.
Kursformen (campus eller distans) kan variera. Formen anges i samband med att kursen annonseras. Aktuellt utbud hittar du här.
Kurskod
EEL600
Anmälan
Anmälan till kursen sker via Högskolan Västs webbsida www.hv.se/produktionskurser
Frågor kan skickas till produktionskurser@hv.se