Verksamhetsutveckling - Agil strategi 2,5 hp
Vi lever i en föränderlig värld som efterfrågar flexibilitet, snabbhet, anpassning, entreprenörskap och innovation, dessa kräver nya sätt att organisera och leda verksamheter. I den här kursen får du förståelse för hur projekt kan drivas för att möta dessa nya krav. Det agila arbetssättet har sitt ursprung från IT- och systemutvecklingen och har en stark koppling till tankesätt från Lean, men kan även med fördel tillämpas på andra typer av utvecklingsprojekt. Arbetssättet bygger på nya sätt att tänka och arbeta i projekt. Att bedriva projekt enligt agila metoder har blivit väldigt populärt. Nyckelord är interaktion, samarbete, kundorientering och snabb respons på förändringar.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som vill få en förståelse för filosofin (tankesättet) som det agila förhållningssättet bygger på. Kursen har en bred målgrupp; projektledare, delprojektledare och linjechefer, men passar också personer som arbetar med förändrings- och förbättringsarbete.
Innehåll
Kursen ger en introduktion till det agila området och dess historik. Grundprinciperna i agilt projektarbete, det agila manifestet gås igenom. Hur kopplingen mellan Lean och agilt arbetssätt ser ut diskuteras. En verksamhets styrfilosofier och hur detta påverkar val av projektmetodik diskuteras. Teori kring självstyrande team och olika modeller för grupputveckling behandlas liksom vilket typ av ledarskap som krävs vid agil strategi. En jämförelse mellan traditionella projekt och agila projekt görs och reflektioner kring när agil projektstyrning passar och när det är mindre lämpligt.
I den här kursen reder vi ut skillnaden mellan att driva projekt enligt traditionella metoder och agila metoder; vilka krav den agila metodiken ställer på teamens organisering och arbetssätt; vilka krav den agila metodiken ställer på ledare och styrning av projekt. Vi kommer också att reflektera kring vad det innebär att transformera en traditionell verksamhet till en mer agil verksamhet.
Kursen är klassad som 50% teknik och 25% humaniora resp samhällsvetenskap. Basen är projektstyrning i industriella tillämpningar vilket motiverar 50% teknik. Teori kring styrmodeller, teamutveckling och ledarskap är mer kopplat till humaniora och samhällsvetenskap.
Förkunskaper
Tre års högskolestudier med teknisk inriktning (högskoleingenjör eller kandidat inom teknik 180hp). Alternativt relevant arbetslivserfarenhet.
Bifoga meritförteckning om du söker baserat på arbetslivserfarenhet, du hittar mall på vår hemsida www.hv.se/produktionskurser
Genomförande och pedagogik
Kursen bedrivs enligt Högskolan Västs koncept arbetsintegrerat lärande som syftar till att integrera teori och praktik på olika sätt i kursen. Teoriföreläsningar varvas med verklighetsbaserade fallstudier och exempel. Examinationsmetoden är utformad för att passa yrkesverksamma.
Kursformen (campus eller distans) kan variera. Formen anges i samband med att kursen annonseras. Aktuellt utbud hittar du här.
Kurskod
VAS601
Anmälan
Anmälan till kursen sker via Högskolan Västs webbsida www.hv.se/produktionskurser
Frågor kan skickas till produktionskurser@hv.se