Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Två studenter som pratar med varandra utanför campusbyggnad. Foto.
Bitcoin är ett exempel på en kryptovaluta där transaktionerna hanteras med hjälp av ett decentraliserat nätverk av noder som upprätthåller en databas över alla transaktioner, den så kallade blockkedjan. För att säkra transaktionerna finns speciella noder, mining-noder. Dessa löser ett matematiskt pussel vilket kräver många beräkningar. Det är svårigheten och mängden av dessa beräkningar som gör att det svårt att gå tillbaka och ändra en transaktion. På så vis är man skyddad mot dubbelanvändning av pengarna.
Efter att Bitcoin och blockkedjan introducerades har både den tekniska utvecklingen kring blockkedjan och möjliga tillämpningar exploderat. Vi vet i dagsläget inte vart denna nya teknik och valuta kommer att ta oss. I dagsläget finns det många blockkedjeimplementationer som skiljer sig åt rent tekniskt, både för att de försöker uppfylla olika användningsfall och för att förbättra t.ex. anonymitet, snabbhet, eller energiförbrukning.
Den här kursen ger dig kunskap om tekniken bakom Bitcoin och blockkedjor med många praktiska uppgifter där man med hjälp av programmeringsspråket Python utforskar viktiga komponenter inom blockkedjetekniken: signering och uppbyggnad av transaktioner, smarta kontrakt, mining, consensus och proof-of-work. Kursen examineras genom hemuppgifter och ett avslutande seminarie där du undersökt ett område inom kursens ram och redogör för det. Kursen kan läsas helt på distans men med möjligheter till en uppstartsträff och ett slutseminarie på campus.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Kurs i programmering 7,5hp.

STUDIETAKT

Deltid

UNDERVISNINGSFORM

Distans

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


VÅR 2021

VÅR 2021

HÖST 2021

HÖST 2021

VÅR 2022

VÅR 2022

UNDERVISNINGSTID

Varierande tider

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 oktober 2020

ANMÄLNINGSKOD

HV-33179

START/SLUT

Från v.05 2021 till v.22 2021

EXTRA INFORMATION

Studera på distans

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Thomas Lundqvist