Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Student som bläddrar i kurslitteratur. Foto.
Kursbeskrivning:
Enligt NE är finita elementmetoden en "datorbaserad generell metod för numerisk lösning av partiella differentialekvationer och integralekvationer i teknik och fysik". I denna kurs ska vi försöka ta reda på vad detta kan betyda, i såväl teori som praktik. Detta kan låta lite skrämmande men vi ska försöka närma oss metoden liksom ur ett drönarperspektiv, d.v.s. hålla oss ganska jordnära, genom att testa metoden i praktiken med hjälp av mjukvaran/beräknings- och simuleringsplattformen comsol multiphysics, men även försöka få lite perspektiv, och inblick i hur metoden egentligen fungerar. Dock utan ambition att nå några svindlande höjder vad den omfattande teoribildningen som utvecklats kring metoden.
Metodens idé kan sägas vara att försöka beräkna hur saker och ting fungerar, i stor skala, genom att dela in det man vill studera i (tänkta) små ’element’/bitar, och att sedan kombinera förståelse för hur elementen fungerar var för sig, i liten skala, med hur de interagerar med övriga element, i första hand sina grannar.
Kursen avser i första hand att ge en orientering kring metodikens väsen och dess tillämpningar, men kan kanske också vara av intresse för dig som redan gjort en och annan beräkning med metoden men som vill veta lite mer om hur den fungerar i grunden, och kanske upptäcka att den är generell och kan appliceras inom många olika tillämpningsområden.
Kursen ges helt på distans och helt asynkront, dvs kursmaterial kommer att tillhandahållas på Högskolan Västs lärplattform Canvas huvudsakligen i form av videomaterial. Vi kommer även, där så är lämpligt, att använda valda delar av Comsol multiphysics eget utbildningsmaterial.
SCHEMA Kursen ges helt på distans och helt asynkront. Möjlighet till träff med läraren finns enligt nedan. 10 oktober kl 16.00-17.00 Introduktion ZOOM 15 oktober kl 16.00-17.00 Avstämning, frågor ZOOM 22 oktober kl 16.00-17.00 Avstämning, frågor ZOOM 29 oktober kl 16.00-17.00 Avstämning, frågor ZOOM 4 november kl 16.00-17.00 Avstämning, frågor ZOOM
INDUSTRI OCH AKADEMI
Denna kurs är framtagen i samverkan med industrin inom ramen för Prodex projektet. Prodex syftar till att ge kurser på avancerad nivå till en mix av studenter och yrkesverksamma för att förstärka den Svenska industrins konkurrenskraft.
Vi tillämpar validering av arbetslivserfarenhet för att se om du har kunskaper som motsvarar behörighetskraven på kursen.

OM BEHÖRIGHET OCH VALIDERING

På denna kurs tillämpar vi validering av arbetslivserfarenhet, vilket innebär att det sker en strukturerad bedömning av kompetens utifrån både formella meriter (betyg, examensbevis) och arbetslivserfarenhet. Bedömningen görs för att avgöra om du har kunskaper som motsvarar behörighetskraven på kursen.

För att vi ska kunna validera, bifogar du din meritförteckning under fliken "Meriter" på antagning.se när du gör din anmälan. Meritförteckningen ska innehålla:

  • Relevant och aktuell arbetslivserfarenhet
  • Utbildningar
  • Språk
  • Påskrift av din närmaste chef

Använd gärna vår mall för meritförteckning:

cv-mall.docx

Exempel på hur du fyller i meritförteckning

cv-mall-exempel.docx

FAKTA


NIVÅ

Avancerad nivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundexamen inom teknik (180 hp) eller motsvarande.

STUDIETAKT

Deltid

UNDERVISNINGSFORM

Distans