Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Hej Mathias! Var bor du idag?
Göteborg

Vilken utbildning har du läst?
Internationella programmet för politik och ekonomi (IPPE), Högskolan Väst 

Vilket år började du?
2008.

Vad var det som gjorde att du valde just den utbildningen som du gjorde?
Jag läste samhällsvetenskapliga programmet med inriktning språk på gymnasiet och ville förstå mer hur världen fungerar, både politiskt och ekonomiskt. Två krav för mig var att utveckla min engelska, men även att studera utomlands. Det är utlandsstudierna och möjlighet till utlandspraktik som gör IPPE så intressant och unikt.

Var och vad du jobbar med idag? 
Idag jobbar jag som planeringsledare på stadsledningskontoret i Göteborgs Stad. Där ansvarar vi för beredningen av ärenden till kommunstyrelsen (KS) och kommunfullmäktige (KF) samt för planering av  desamma. I uppdraget ingår även förvaltning och utveckling av ärendeprocessen. Mer konkret innebär det bland annat samordning av ärenden, protokollskrivande, kvalitetsarbete, utredningsarbete samt att ge stöd åt verksamheten och de förtroendevalda. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att jag lär mig saker varje dag. Jag får ofta frågan varför jag jobbar i en svensk kommun när jag pluggat IPPE, men saken är den att cirka 80 % av besluten tagna i kommunfullmäktige styrs av EU-lagstiftning. När man jobbar i en politiskt styrd organisation i Sveriges andra största stad får man inblick i politik, ekonomi, stadsutveckling och miljö - inte bara på ett lokalt och regionalt plan utan även nationellt och internationellt. Arbetet är utåtriktat och jag träffar och får samarbeta med många intressanta människor med flera olika kompetenser och bakgrund.

Vilket var ditt första jobb?
Mitt allra första jobb innan akademiska studier (under mitt sabbatsår) var som målare på företaget där min pappa jobbar. Mitt första jobb efter examen var som kommunsekreterare i Säffle kommun - med liknande arbetsuppgifter jag har idag.

Vad var det viktigaste/bästa du fick med dig från din utbildning?
Det viktigaste jag fick med mig från IPPE var förståelsen för hur världen hänger ihop, både politiskt och ekonomiskt. Vi lever idag i en global värld där organisationer och länder samarbetar och bedriver utvecklingsarbete över nationsgränser.

Att ha möjligheten till utlandspraktik har också varit viktigt för mig för att kunna koppla teori till praktik och få ut det allra bästa av min utbildning. År 2012 gjorde jag en åtta månader lång praktik på FN:s livsmedelsprogram (World Food Programme) i Rom - en erfarenhet jag kommer bära med mig hela livet och där allt jag tillgodosett mig under min utbildning verkligen kom till sin rätt. Högskolan Västs arbete inom AIL (arbetsintegrerat lärande) är en riktig fullträff.

Vad är du själv mest stolt över att du åstadkommit i ditt yrkesliv?
Här blir det enkla svaret min personliga utveckling - att jag trott på mig själv, vågat och att jag tagit chanserna som erbjudits. Sen måste jag säga att det är en ära att ha jobbat på World Food Programme - mottagare av 2020 års Nobels fredspris.

Vilket är ditt nästa mål rent karriärmässigt?
Jag vill jobba än mer med utvecklings- och kvalitetsarbete och lära mig så mycket som möjligt inom mitt område innan det är dags att tänka på nästa mål. Det är i och för sig ett mål i sig. Under mitt arbetsliv vill jag dessutom ha jobbat över gränser, inom flera sektorer samt gett mervärde för människor. 

Vad gillar du att göra när du inte jobbar?
Jag är en riktig naturmänniska som lika gärna spenderar en dag vid havet som i skog och mark, vare sig det handlar om västkusten, de värmländska skogarna eller de toscanska böljande kullarna. Min nuvarande sambo träffade jag under min utlandspraktik, vilket innebär en del resor till Italien, närmare bestämt Toscana, för att hälsa på nära och kära. 

Ett relativt nyfunnet intresse är skidåkning. Konstigt när man bor i Göteborg tänker nog många men här finns sedan några år tillbaka en inomhusarena för längdskidåkning - hur bra som helst.

Senast uppdaterad