Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Hej Saira! Var bor du idag?
Kungsholmen, Stockholm

Vilken utbildning har du läst?
Elektroingenjörsprogrammet inriktning elkraft (co-op).

Vilket år började du?
1997

Vad var det som gjorde att du valde just den utbildningen som du gjorde?
Jag är född och uppvuxen i Trollhättan som har en historia inom elkraft där Vattenfall har varit med och format staden. Det har nog inspirerat mig, sedan har jag alltid dragits till de tekniska ämnena. Att det blev just Högskolan Väst var att det fanns möjlighet att varva studier med jobb under utbildningen (co-op) vilket lockade mig.

Var och vad du jobbar med idag?
Jag är enhetschef för Nätdrift och Underhåll på Vattenfall Eldistribution. Enheten har det operativa ansvaret att drifta och underhålla nätet i Sverige. Inom enheten är vi ca 200 personer fördelade i tre städer Solna, Trollhättan och Luleå.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Hela energibranschen är under omställning. Att driva frågor kring framtida energisystem, modernt ledarskap samt förändringsledning på strategisk nivå i ett av Sveriges ledande elnätsbolag är jättekul. Sedan gillar jag själva medarbetarkontakten och bygga ömsesidigt förtroende för att tillsammans kunna skapa stordåd. 😊

Vilket var ditt första jobb?
Efter examen 2001 flyttade jag till Västerås för att börja jobba på ABB Switchgear som det hette på den tiden. Jag började som ställverkskonstruktör och projekterade högspänningsställverk 70-400kV i den globala marknaden. Mitt första projekt var i Sri Lanka där jag även fick åka på praktik under montage, byggnation och driftsättning.

Vad var det viktigaste/bästa du fick med dig från din utbildning?
Att få möjligheten att varva studierna med arbete var lärorikt och givande. Man utvecklades och fick lära sig yrket från grunden. Jag jobbade till exempel som underhållsmontör på Vattenfall Service sommaren 1998 och nu, 20 år senare när jag ansvarar för underhåll, vet jag vad det handlar om ute i fält vilket är guld värt. Speciellt i en mansdominerad värld där många tror att jag kanske inte förstår.

Vad är du själv mest stolt över att du åstadkommit i ditt yrkesliv?
Det är så mycket, allt från små saker till riktigt stora händelser. Men att få äran att få utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2018 är nog det jag är mest stolt över.

Vilket är ditt nästa mål rent karriärmässigt? 
Kanske VD för ngt mindre eller mellanstort bolag. Jag har höga ambitioner för framtiden men känner samtidigt att jag lever mitt drömliv idag och så har jag alltid känt i alla lägen vilket jag tror har varit en framgångsfaktor för mig.

Vad gillar du att göra när du inte jobbar?
Jag älskar att dansa, speciellt Bollywood dans.

Senast uppdaterad