Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Student sitter framför en graffittivägg på högskolan

Att det skulle bli just Högskolan Väst och IPPE som Sadiya valde, beror på att hon verkligen är intresserad av kombinationen av att plugga politik och ekonomi.

- Jag tycker att det är viktigt att läsa ekonomi med statsvetenskap eftersom de två ämnena går ihop i verkligheten. Utbildningen är också internationell, så den ges helt på engelska, berättar Sadiya.

Högskolan Västs profil AIL (Arbetsintegrerat lärande) lockade också Sadiya. I utbildningen ges möjlighet till att praktisera eller plugga utomlands. Sadiya uppskattar att praktikplatserna ger arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta jobbkontakter. Dessutom ger det studenterna ett smakprov på om det är något man skulle vilja jobba med i framtiden eller ej.

- Det är under den femte terminen på IPPE som vi har möjlighet att studera utomlands eller söka praktikplats i Sverige eller utomlands, säger Sadiya.

Sadiya berättar att hon inte har varit i sitt hemland Somalia som vuxen men att hon gärna vill dit igen. Det är fortfarande brist på kvinnor med högre utbildning som har växt upp i landet.

-Kvinnorna i Somalia förtjänar säkra arbeten som hjälper dem att bygga upp en trygg framtid, tycker Sadiya.

Sadiya har stora och konkreta framtidsplaner:

- I framtiden skulle jag vilja skapa eller jobba för organisationer som förespråkar kvinnors rättigheter och deras inkludering på arbetsmarknaden. Det behövs i mitt hemland Somalia där det är väldigt ont om kvinnliga egenföretagare. Jag drömmer också om att bli diplomat, säger hon.

Sadiya fortsätter att berätta om sina framtidsdrömmar om att jobba för kvinnors rättigheter i Somalia.

- Jag har fått inspiration från en dokumentär om Kenya och hur de hade byggt upp ett coachnings center för kvinnor som vill starta företag eller små affärer. Där hade de fått finansiering från NGOs (NOG = non-governmental organizations) som gav ut mikrolån, så att kvinnorna kunde starta eget. Det är en sådan förening som jag tänker mig skulle fungera bra i Somalia. När kvinnorna får egenmakt kan de sedan komma in på arbetsmarknaden och kräva rättigheter där, avslutar Sadiya.

Senast uppdaterad