Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Om utbildningen

I utbildningen ingår både kurser inom programmering och nätverksteknik, detta för att du ska ha den kompetens som behövs för att kunna utveckla framtidens IT-system. Utbildningen spänner från grundläggande datakommunikation mellan enstaka enheter till avancerad kommunikation i globala system. Dataingenjörsprogrammet är en treårig utbildning. Utbildningen fokuserar på Internet of Things. Det är ett begrepp som används för att beskriva hur våra saker i ökande grad utrustas med sensorer och processorer så att de kan kommunicera med varandra och med oss. Du hittar dessa i princip överallt i din vardag som i mobiler, dörrlås och bilar, och i princip inom alla företag och organisationer oavsett bransch. När vi är uppkopplade större delen av dygnet och allt fler saker i vår omvärld kommunicerar med varandra ökar hoten och riskerna. Det är här Cyber Security kommer in, som handlar om ökad säkerhet i informations- och kommunikationssystem, det vill säga att skydda företag mot exempelvis stöld av hemlig information, organisationer, och vår personliga integritet.

Arbetsintegrerat lärande, AIL

Vi är Sveriges ledande högskola inom AIL (Arbetsintegrerat lärande). Hos oss får du en akademisk examen samtidigt som du möter arbetslivet redan under studietiden, vilket ger dig ett rejält försprång till drömjobbet.
Flera av kurserna är projektkurser där arbetet bedrivs som på en arbetsplats med material, laborationer och gästföreläsare från industrin. Många av lärarna har arbetat eller arbetar utanför högskolan med programmering och/eller nätverksteknik, vilket ger viktig input under utbildningen. Du avslutar utbildningen med ett examensarbete om 15 hp. Många studenter väljer att skriva sitt examensarbete utifrån problemställningar som industrin behöver hjälp med att lösa.
I utbildningen används material från vår Cisco-akademi. Här handleder certifierade instruktörer dig i de praktiska momenten och du har tillgång till ett av Nordens mest välutrustade laboratorier i internetteknik och lärare med lång erfarenhet och hög kompetens inom området.

Arbetsliv

Att arbeta som dataingenjör är ofta varierande och ny teknik för med sig nya utmaningar i en föränderlig digital värld. Det kan handla om att utveckla framtidens programvara för exempelvis smarta kommunicerande system, digitalisering och nätverksprodukter eller att arbeta med implementation, service och underhåll av olika IT-system. Det finns många olika typer av arbeten att välja mellan, exempelvis som utvecklare eller som projektledare. Som dataingenjör kommer du att arbeta i kreativa och dynamiska miljöer, både självständigt och i nära samarbete med andra. Det kan vara på ett konsultföretag eller ett företag inom IT-branschen, men det största behovet finns inom andra typer av organisationer, som industrin, handel, bank eller offentlig sektor. Efter utbildningen är du väl förberedd för en het arbetsmarknad både i Sverige och internationellt.

Vilka kurser ingår?

För att se vilka kurser som ingår i utbildningen, se knappen ”Kurser som programmet omfattar”.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet
samt
godkänt resultat i följande kurs/kurser:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c.
eller
Fysik B, Kemi A, Matematik D.
(Områdesbehörighet 8 / A8)

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Högskoleingenjörsexamen i datateknik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2020

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2020

ANMÄLNINGSKOD

HV-93076

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om mina studier

studievagledning@hv.se

KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR

Vill du veta mer?