Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Två studenter i klassrum med datorer. Foto

Om utbildningen

Dataingenjörsprogrammet är en treårig utbildning där det ingår både kurser inom programmering och nätverksteknik. Programmering är idag en viktig kunskap för att kunna förstå och vidareutveckla alla typer av datorsystemen i vårt samhälle. Därför innehåller utbildningen flera kurser i programmering, från grundläggande kunskaper till mer avancerade ämnen inom objektorienterad programmering, algoritmer, webbteknik, databaser och molntjänster.

Nästan alla saker idag kommunicerar över internet och kunskap om datakommunikation är därför viktigt, från kunskap om kommunikation mellan enstaka enheter till mer avancerad kommunikation i globala system. Ett intressant delområde här är Internet of Things. Det är ett begrepp som används för att beskriva hur våra saker i ökande grad utrustas med sensorer och processorer så att de kan kommunicera med varandra och med oss. Du hittar dessa i princip överallt i din vardag som i mobiler, dörrlås och bilar och i princip inom alla företag och organisationer oavsett bransch.

När vi är uppkopplade större delen av dygnet och allt fler saker i vår omvärld kommunicerar med varandra ökar hoten och riskerna. Det är här Cyber Security kommer in, som handlar om ökad säkerhet i informations- och kommunikationssystem, det vill säga att skydda företag mot exempelvis stöld av hemlig information, organisationer, och vår personliga integritet.

Arbetsintegrerat lärande, AIL

Vi är Sveriges ledande högskola inom AIL (Arbetsintegrerat lärande). Hos oss får du en akademisk examen samtidigt som du möter arbetslivet redan under studietiden.

Flera av kurserna är projektkurser där arbetet bedrivs som på en arbetsplats med material, laborationer och gästföreläsare från industrin. Många av lärarna har arbetat eller arbetar utanför högskolan med programmering och/eller nätverksteknik, vilket ger viktig input under utbildningen. Du avslutar utbildningen med ett examensarbete om 15 hp. Många studenter väljer att skriva sitt examensarbete utifrån problemställningar som industrin behöver hjälp med att lösa.

Inom nätverksteknik används material från vår Cisco-akademi. Här handleder certifierade instruktörer dig i de praktiska momenten och du har tillgång till ett av Nordens mest välutrustade laboratorier i internetteknik och lärare med lång erfarenhet och hög kompetens inom området

Arbetsliv

Att arbeta som dataingenjör är ofta varierande och ny teknik för med sig nya utmaningar i en föränderlig digital värld. Efter utbildningen är du väl förberedd för en het arbetsmarknad både i Sverige och internationellt.

Arbetet kan handla om att utveckla framtidens programvara för exempelvis smarta kommunicerande system, digitalisering och nätverksprodukter eller att arbeta med implementation, service och underhåll av olika IT-system. Som dataingenjör kommer du att arbeta i kreativa och dynamiska miljöer, både självständigt och i nära samarbete med andra exempelvis som projektledare eller utvecklare. Det kan vara på ett konsultföretag eller ett företag inom IT-branschen, men behov finns även inom andra typer av organisationer, som tillverkningsindustri, handel, bank eller offentlig sektor.

Det finns många olika typer av yrken att välja mellan. Några exempel är: Implementation developer, Application consultant, Software developer, System developer, Cloud developer, Consultant software developer och DevOps engineer

Utlandsstudier

Om du vill studera utomlands så är möjligheterna goda. Under den femte terminen kan du läsa 30 högskolepoäng på något av våra partneruniversitet. Det ger dig en unik möjlighet och en chans att spetsa ditt CV samtidigt som du får upptäcka världen. När du kommer tillbaka kan du tillgodoräkna dina studier utomlands så att din studietid inte förlängs.

Läsa vidare

En treårig utbildning som dataingenjör är en bra grund för att läsa vidare på ett ettårigt magisterprogram eller ett tvåårigt masterprogram. På Högskolan Väst erbjuds några passande program på avancerad nivå men andra masterprogram att söka finns både i Sverige och internationellt.

Program på avancerad nivå på Högskolan Väst:

  • Magister i software engineering, 60 hp
  • Magister i cyberssäkerhet, 60 hp
  • Magister i Robotik och automation, 60 hp
  • Master i Robotik och automation, 120 hp
  • Master i AI och automation, 120 hp

Examen

Högskoleingenjörsexamen i datateknik

Vilka kurser ingår?

För att se vilka kurser som ingår i utbildningen, se knappen ”Kurser som programmet omfattar”.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet

Du behöver också: Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D.

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Högskoleingenjörsexamen i datateknik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2024

HÖST 2024

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2024

ANMÄLNINGSKOD

HV-93080

EXTRA INFORMATION

Här kan du läsa mer om programmet - Programbeskrivning

INTRODUKTIONSKURS I MATEMATIK

Ska du studera på ett av våra ingenjörsprogram eller Tekniskt basår? Vi rekommenderar dig att friska upp dina matematikkunskaper inför din studiestart.

Läs kursen Introduktionskurs i matematik

Vi erbjuder dig som ny student Introduktionskurs i matematik veckan innan terminsstart, där du kan repetera en del av din gymnasiematematik och förbereda dig inför dina matematikstudier på högskolenivå.

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Thomas Lundqvist
KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR