Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Två studenter diskuterar framför dataskärm. Foto.

Om utbildningen

Industriell ekonomi är programmet för dig som vill förstå och arbeta med helheten på ett företag. Du kommer vara länken mellan teknik och ekonomi och veta hur dessa påverkar varandra. Detta kräver en god förmåga att kommunicera vilket du också tränar på under hela utbildningstiden.
Utbildningens nyckelord är ingenjörsmässighet, affärsmässighet och helhetssyn. Ingenjörsmässighet handlar om att förstå och utveckla tekniska aspekter av produkter, processer och system för att få dem att fungera. Affärsmässighet innebär att förstå och utveckla de komersiella aspekterna för att företag och organisationer skall vara långsiktigt lönsamma. Helhetssyn handlar om att kunna förstå och prioritera mellan utvecklingsprojekt inom olika områden och kunna fördela resurser på ett optimalt sätt.

Arbetsintegrerat lärande - AIL

Vi är Sveriges ledande högskola inom AIL (Arbetsintegrerat lärande). Hos oss får du en akademisk examen samtidigt som du möter arbetslivet redan under studietiden. Du möter arbetslivet på olika sätt under hela utbildningen. Flera av lärarna har tidigare jobbat på företag inom industrin. Gästlärare från olika företag håller också hela, eller delar av kurser. Gästlärarna berikar utbildningen med sin expertkompetens och erfarenhet genom att till exempel ta med projekt in i klassrummet från deras dagliga verksamhet. Studiebesök på företag är också inslag i många kurser. Flera av kurserna innehåller också projektarbeten som sker i samverkan med företag. Du avslutar utbildningen med ett examensarbete som genomförs direkt ute i arbetslivet med verkliga problem som företag behöver hjälp att lösa.

Cooperative Education, Co-op (En form av AIL)

Programmet kan läsas med Co-op. Det innebär att du varvar studierna med tre arbetsperioder på ett industriföretag under utbildningen. Många studenter får en fast anställning på sitt ”Co-opföretag” direkt efter examen. Under arbetsperioderna anställs du på ett företag, du får lön och blir en i gänget på arbetsplatsen. Anställningsprocessen styrs av företagen och högskolan kan därför inte garantera en Co-opplats. Självklart får du hjälp och stöd från oss inför din ansökan. Du kan antingen söka någon av de platser som högskolan hjälper till att ta fram eller själv ordna en plats. Genom arbetsperioderna får du nära ett års yrkeslivserfarenhet. Väljer du att läsa med Co-op förlängs utbildningen med ett halvår. Om du är intresserad av att läsa utbildningen med Co-op, så väljer du detta tidigt under första året.

Arbetsliv

Med en examen från en bred utbildning som Industriell ekonomi kommer du ha en attraktiv kompetens på arbetsmarknaden och du kommer kunna välja att arbeta inom olika områden där ekonomi och teknik möts. Exempelvis som inköpare, logistiker, kvalitetsutvecklare, produktionsutvecklare, produktionsplanerare, projektledare eller teknisk marknadsförare/säljare. Var du än kommer att arbeta så kommer du att ha mycket kontakt med andra människor, både inom företaget och sannolikt med ingenjörer runt om i världen. Du kommer att få mycket variation i ditt arbete och dina arbetsdagar kommer aldrig att se lika ut. Det är kort sagt ett kreativt, spännande och omväxlande arbete.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet
Du behöver också: Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D.

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot industriell ekonomi

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2024

HÖST 2024

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2024

ANMÄLNINGSKOD

HV-93010

EXTRA INFORMATION

Här kan du läsa mer om programmet - Programbeskrivning
INTRODUKTIONSKURS I MATEMATIK
Ska du studera på ett av våra ingenjörsprogram eller Tekniskt basår? Vi rekommenderar dig att friska upp dina matematikkunskaper inför din studiestart.
Läs kursen Introduktionskurs i matematik
Vi erbjuder dig som ny student Introduktionskurs i matematik veckan innan terminsstart, där du kan repetera en del av din gymnasiematematik och förbereda dig inför dina matematikstudier på högskolenivå.

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Ulf Hulling
KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR