Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Student som befinner sig i Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Foto.

Vi lever i robotarnas århundrade

Digitalisering av samhället pågår. Användandet av robotar och automationslösningar ökar explosionsartat runt om i världen och omfattar inte bara industrin utan hela samhället. Det Du ser just nu är den fjärde industriella revolutionen (Industri 4.0)! Vi har inte bara smarta robotar, utan uppkopplade enheter med sensorer och inbyggda system i nätverk som bildar basen för smarta fabriker. Avancerade simuleringsmodeller (digital twins) och artificiell intelligens (AI) är snart vardagsmat inom industrin.
Kurserna på programmet ger dig fördjupade kunskaper om delarna i så kallade smarta fabriker och gör dig väl förberedd att bidra till utvecklingen. Design och programmering av automationssystem i virtuell reality (VR) och augemented reality (AR). Hela programmet är utvecklat tillsammans med industrin och högskolans forskning.

Examen

Programmet erbjuds för två olika examensnivåer samt med två olika undervisningsformer.
- 60 hp Magister i Robotik och Automation (ett år) erbjuder ingående kunskaper om automatisering, robotik, digitalisering och virtuella miljöer med målet att förbereda dig för en karriär som automationsspecialist inom industrin.
- 120 hp Master i Robotik och Automation (två år) erbjuder mer djupgående kunskaper om automatisering, robotik, digitalisering och virtuella miljöer, samt en högre grad av självständighet i problemlösning och innovativt tänkande, med målet att förbereda dig för en karriär inom forskning och utveckling i industrin eller akademin.

Du som söker nätbaserade utbildningen – OBS! fysiska träffar i Trollhättan ingår

Om du väljer att läsa den nätbaserade varianten av programmet så ingår det två träffar på Högskolan Väst i Trollhättan under det första läsåret. Föreläsningar och seminarier tillhandahålls via högskolans digitala lärplattform. Kommunikation med lärare och studiekamrater sker digitalt. Träffarna i Trollhättan innefattar examinerande moment, bl.a. i vår robot- och automationsanläggning, och är därmed obligatoriska.
Första träffen: 28 september till 2 oktober 2020
Andra träffen: 24 maj till 28 maj 2021

Framtida karriär

Efter denna utbildning kommer du att vara mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. I din framtida yrkesroll kan du jobba med utveckling, programmering, simulering och driftsättning av industriella robot- och automationssystem.

Produktionstekniskt centrum (PTC)

Delar av utbildningen äger rum på Produktionstekniskt Centrum (PTC). PTC är en del av Högskolan Väst och finns på Innovatum-området i Trollhättan. Här finns ett labb i världsklass och högskolans forskningsmiljö Produktionsteknik Väst, PTV. Här bedrivs bland annat forskning inom flexibel industriell automation tillsammans med industrin. Många företag är knutna till forskningsmiljön och forskningen sker i nära samarbete med näringslivet. Här får du som student möjlighet att delta i den senaste forskningen och möjlighet att komma i kontakt med framtida arbetsgivare.

Arbetsintegrerat lärande - AIL

Vi är Sveriges ledande högskola inom AIL (Arbetsintegrerat lärande). Hos oss får du en akademisk examen samtidigt som du möter arbetslivet redan under studietiden. Undervisningen sker i form av föreläsningar, övningar, laborationer och projektarbeten. Utbildningen genomförs i stor utsträckning enligt problembaserade arbetsformer ofta tillsammans med industri eller fallstudier från industrin.

Internationell antagning

Programmet har internationell antagning vilket innebär att studenter från hela världen kan söka utbildningen. Utbildningen genomförs på engelska och du samläser med såväl svenska som utländska studenter. Det ger dig språkliga och kulturella erfarenheter.

Vanliga frågor om utbildningen (endast på nätbaserade)

Kan jag läsa denna utbildning vid sidan av arbete?
- Vi rekommenderar inte att du arbetar eller studerar heltid vid sidan av studier på programmet. Vi förutsätter att du kan lägga ca 40 timmar på dina studier varje vecka.
Är programmet helt nätbaserat?
- Programmet är nätbaserat, med två obligatoriska träffar på Högskolan Väst.
Är det ett krav att man kan delta på vissa moment på dagtid eller kan jag lägga mina 40 timmar i veckan enbart på eftermiddagar och helger?
- Det kan finnas en del moment som är bundna till en viss tidpunkt, till exempel handledning eller olika former av examinationer. Vi försöker dock, i den mån det är möjligt, att erbjuda dessa moment både under kontorstid samt eftermiddagar och kvällar (Svensk tidszon). Däremot arbetar vi inte under helger.
Är studierna helt självständiga, eller förutsätts det att jag samarbetar med andra?
- Utbildningen innehåller moment med olika typer av samarbete mellan studenter. Det kan innebära allt från diskussion i vår digitala lärplattform till att dela digitala modeller.
Behöver jag någon viss typ av dator för att kunna genomföra utbildningen?
- Nej, en vanlig PC fungerar bra (MAC fungerar men PC är att föredra).
Behöver jag någon annan teknisk utrustning för att kunna genomföra utbildningen?
- Ja, en stabil Internetuppkoppling samt en webbkamera och ett headset med mikrofon.

FAKTA


NIVÅ

Avancerad nivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Kandidatexamen med något av huvudområdena datateknik, elektroteknik, maskinteknik, Industriell ekonomi eller motsvarande, alternativt en till omfattningen motsvarande högskoleingenjörsexamen. I utbildningen på grundnivå skall minst 5 hp programmering samt 15 hp matematik ingå. Engelska B, Engelska 6 eller motsvarande.

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Distans

EXAMEN

Teknologie magisterexamen med inriktning mot robotteknik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2021

UNDERVISNINGSTID

Varierande tider

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2021

ANMÄLNINGSKOD

HV-91222

EXTRA INFORMATION

Undervisningen på utbildningen sker på engelska

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Anders Appelgren
KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR