Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Behandskrade händer klämmer ut tvättsprit

Om utbildningen

Denna akademiska yrkesutbildning förbereder dig för att möta de krav som framtidens hälso- och sjukvård ställer på specialistsjuksköterskans förmåga att leda och utveckla omvårdnaden som distriktssköterska. Studierna i omvårdnad, på avancerad nivå, fokuserar på specialistsjuksköterskans självständiga omvårdnadsansvar kopplat till komplexa problem och vårdbehov, samt vetenskapligt och etiskt förhållningssätt.

Programmet ger dig fördjupade kunskaper i hälsofrämjande och riskförebyggande arbete på individ-, familje-, och gruppnivå. Du kommer också att utföra avancerade undersökningar och behandlingar i omvårdnaden av svårt sjuka patienter som vårdas i hemmet, ett utmanade och ansvarsfullt arbetet som kräver att du har kunskap i såväl hälsostödjande samtal som att kunna hantera avancerad teknisk utrustning och behandling. Undervisningsspråk är svenska men kurser på engelska kan förekomma. Engelsk- och svenskspråkig litteratur används. Aktuellt utbildningsspråk framgår av respektive kursplan. När du tagit examen från programmet är du förberedd och behörig för vidare studier på forskarutbildningsnivå.

Läs mer om anmälan och antagning till Specialistsjuksköterskeutbildning

Akademisk specialisttjänstgöring

Vårdförbundet har tagit fram modellen akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, AST, där specialistutbildningen är en del av din anställning. Hör med din arbetsgivare om de har Akademisk specialisttjänstgöring - AST. För mer info om AST

Bygg på din utbildning

När du tagit examen från programmet är du väl förberedd för vidare studier på forskarutbildningsnivå.

Arbetsliv

En distriktssköterska med inriktning mot avancerad vård i hemmet arbetar inom kommunal hälso-och sjukvård samt inom primärvård i möte med vuxna patienter. Som distriktssköterska i den kommunala hälso- och sjukvården vårdas patienter i olika åldrar och med sjukdomar.

Arbetsintegrerat lärande – AIL

I utbildningsprogrammets kurser är Arbetsintegrerat lärande – AIL pedagogisk utgångspunkt. Det betyder att verksamhetsförlagd utbildning (VFU) integreras med teoretiska studier på campus. Du kommer att få identifiera komplexa omvårdnadsproblem från vården, analysera och problematisera dessa under den teoretiska delen, för att sedan återkoppla till vårdverksamheten.

VFU-platser finns på flertalet orter Västra Götalandsregionen vilket kan innebära en resekostnad för dig som student. Läs mer om VFU

Studenter förutsätts vara grundvaccinerade enligt svenska vaccinationsprogrammet. Observera att vaccinationsprogrammet kan förändras.

Vissa verksamheter som erbjuder VFU-platser kräver utdrag ur belastningsregistret från Polismyndigheten.

Internationalisering

Institutionen för hälsovetenskap har ett etablerat internationellt samarbete med universitet och vårdverksamheter i ett flertal länder, vilket möjliggör för programmets studenter att förlägga viss del av studierna utomlands. Mer info om internationalisering

FAKTA


NIVÅ

Avancerad nivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska och minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska samt kandidatexamen med huvudområdet omvårdnad eller motsvarande.

STUDIETAKT

Deltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska-Avancerad vård i hemmet

Filosofie magisterexamen med huvudområdet omvårdnad

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


VÅR 2025

VÅR 2025

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

16 september 2024

ANMÄLNINGSKOD

HV-98354

EXTRA INFORMATION

Här kan du läsa mer om programmet Programbeskrivning

Vid helfartsstudier kommer kursdagarna att vara torsdagar termin 1, onsdag och torsdag termin 2 - 3. Vid halvfartsstudier kommer kursdagen att vara torsdag termin 1 - 3 och onsdag termin 4 - 5.

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Yvonne Tegelström

Preliminärt antal platser

10

KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR