Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Två student som ler tillsammans i ett klassrum på campus. Foto

Om utbildningen

Systemutveckling IT och Samhälle ger dig kunskaper inom IT som gör det möjligt att välja arbete efter de intressen som du har. Du kommer att vara del av IT-områdets utveckling där det hela tiden växer fram nya sätt att digitalisera tjänster och använda IT - detta öppnar möjligheter såväl nationellt som internationellt och kräver ny kompetens.
Under första delen av utbildningen ger vi dig en bred grund inom systemutveckling och IT. I den senare delen av utbildningen kan du fördjupa dig för att få spetskunskaper inom ett av två områden:
  • Systemutveckling: du fokuserar på modern systemutveckling där du programmerar, designar och utvecklar webbplatser och mobilappar, lär dig koppla samman datorsystem och bygger spännande applikationer i Virtual Reality.
  • Verksamhetsutveckling med IT: du lär dig att bygga IT-system som passar till människor och organisationer utifrån deras behov och förutsättningar. Du testar på vad automatisering i en verksamhet med så kallade robotar innebär.
Du behöver inte ha läst IT på gymnasiet för att läsa på programmet, hos oss lär du dig det du behöver för att kunna arbeta och forska i ett av de mest expansiva områdena på arbetsmarknaden.

Arbetsintegrerat lärande, AIL

Under hela utbildningen arbetar vi nära arbetslivet tillsammans med företag och organisationer som arbetar lokalt och ofta också internationellt. På projektkurser tar du fram riktiga lösningar i samarbete med företag och organisationer. På många kurser jobbar du med samma program och system som du kommer att göra när du är färdig med utbildningen. Vill du testa på att jobba har vi har kurser där du, under en termin, praktiserar inom IT. Högskolan Väst har en unik form av utbildning som vi kallar Cooperative education (co-op). Det innebär att du praktiserar med lön under praktiktiden och får ett års arbetslivserfarenhet. Vi samarbetar med ett antal arbetsgivare som erbjuder oss platser för Co-op. Under årskurs 2 väljer du om du vill läsa Co-op.Du kan också läsa delar av utbildningen på något av våra partneruniversitet i t.ex. USA, Frankrike, Kina eller Storbritannien.

Arbetsliv

Studenter som läst utbildningen arbetar med IT på många olika arbetsplatser. Det är lätt att få spännande jobb och att utvecklas inom de områden som intresserar dig. Det är en stor efterfrågan på kompetent personal inom såväl programmering som systemutveckling och IT-arkitektur. Ett annat område med stor efterfrågan på personal är affärssystem; där du blir spindeln i nätet och den som ser till att allt fungerar bra. Många offentliga verksamheter har e-tjänster som behöver utvecklas och anpassas till behoven, där finns många intressanta jobb. Det bedrivs mycket forskning inom området Informatik och det finns goda möjligheter att få ett intressant arbete inom detta framtidsfält.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet
Du behöver också: Engelska 6, Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c och Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2.

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet informatik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2024

HÖST 2024

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2024

ANMÄLNINGSKOD

HV-91111

EXTRA INFORMATION

Här kan du läsa mer om programmet - Programbeskrivning

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Amir Haj-Bolouri

Preliminärt antal platser

40

KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR