Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

En student som ler i ett klassrum med datorer. Foto

Yttersta ansvaret för en webbplats

Företag och organisationer blir allt mer medvetna om vikten av att ha en väl fungerande och uppdaterad webbplats. Som webmaster är du en nyckelperson i framtagandet och det fortlöpande underhållet av en webbplats. Rollen kräver en bred kompetens inom alltifrån webb- och UX-design till programmering, rörlig bild och ljud samt bakomliggande servertekniker.

Om utbildningen

Utbildningen behandlar design, utveckling och underhåll av webbplatser utifrån såväl teoretiskt som praktiskt perspektiv. Du tar del av designinriktade kurser som belyser områden såsom färg, form och typografi, men som också diskuterar User Experience (UX) och vikten av att förstå en webbplats syfte och målgrupp. Vi lägger dessutom stor vikt vid processen av att skapa, redigera, optimera och publicera olika typer av media för användning på en webbplats. Detta vävs samman med mer tekniskt inriktade kurser där du stöter på programmerings- och märkspråk som till exempel PHP, C#, JavaScript och HTML5.
Andra kurser tar upp databaser, IT-säkerhet och webbserverhantering - områden som det är ytterst viktigt att en webmaster har kunskaper inom. Kurserna på programmet varvar teori med praktik, där hantverket att skapa olika typer av webbtjänster blir lika viktigt som att förstå de bakomliggande teoretiska principerna och modellerna. Detta återkommer i alla typer av kurser på programmet.
Programmet har en tydlig AIL-profil (arbetsintegrerat lärande), vilket innebär att du som student kommer att möta ett kommande arbetsliv i form av olika typer av arbetslivsinblickar och gästföreläsare som är verksamma inom olika relevanta yrken. Du kommer också få arbeta med branschspecifika verktyg och med uppgifter hämtade från branschen. Syftet är att förbereda dig som student så bra som möjligt för ett kommande arbetsliv i branschen.
Efter två år kan du komplettera din utbildning med ett tredje år på plats i Trollhättan för att erhålla en kandidatexamen i informatik.

Vanliga frågor om utbildningen

Kan jag läsa denna utbildning vid sidan av arbete?
- Vi rekommenderar inte att du arbetar eller studerar heltid vid sidan av studier på webmasterprogrammet. Vi förutsätter att du kan lägga ca 40 timmar på dina studier varje vecka, vilket kan vara svårt att kombinera med alltför omfattande arbete eller andra aktiviteter vid sidan av studierna på webmasterprogrammet.
Är det ett krav att man kan delta på vissa moment på dagtid eller kan jag lägga mina 40 timmar i veckan enbart på eftermiddagar och helger?
- Det kan finnas en del moment som är bundna till en viss tidpunkt, till exempel handledning eller olika former av examinationer. Vi försöker dock, i den mån det är möjligt, att erbjuda dessa moment både under kontorstid samt eftermiddagar och kvällar. Däremot arbetar vi inte under helger.
Är studierna helt självständiga, eller förutsätts det att jag samarbetar med andra?
- Utbildningen innehåller moment med olika typer av samarbete mellan studenter. Det kan innebära allt från diskussion i våra forum till att ge varandra konstruktiv kritik på uppgifter och olika typer av gruppsamarbete.
Behöver jag ha kunskaper inom webbdesign eller webbutveckling innan jag påbörjar utbildningen?
- Nej, vi kräver inga sådana förkunskaper. Däremot rekommenderar vi gedigen datorvana.
Behöver jag någon viss typ av dator för att kunna genomföra utbildningen?
- Nej, en relativt modern PC eller Mac fungerar bra.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c.

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Högskoleexamen med inriktning mot informatik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2024

HÖST 2024

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2024

ANMÄLNINGSKOD

HV-95979

EXTRA INFORMATION

Här kan du läsa mer om programmet - Programbeskrivning

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Preliminärt antal platser

10

KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR