Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

En student som ler i ett klassrum med datorer. Foto

Yttersta ansvaret för en webbplats

Företag och organisationer blir allt mer medvetna om vikten av att ha en väl fungerande och uppdaterad webbplats. Som webmaster är du en nyckelperson i framtagandet och det fortlöpande underhållet av en webbplats. Rollen kräver en bred kompetens inom alltifrån webb- och UX-design till programmering, rörlig bild och ljud samt bakomliggande servertekniker.

Om utbildningen

Utbildningen behandlar design, utveckling och underhåll av webbplatser utifrån såväl teoretiskt som praktiskt perspektiv. Du tar del av designinriktade kurser som belyser områden såsom färg, form och typografi, men som också diskuterar User Experience (UX) och vikten av att förstå en webbplats syfte och målgrupp. Vi lägger dessutom stor vikt vid processen av att skapa, redigera, optimera och publicera olika typer av media för användning på en webbplats. Detta vävs samman med mer tekniskt inriktade kurser där du stöter på programmerings- och märkspråk som till exempel PHP, C#, JavaScript och HTML5.
Andra kurser tar upp databaser, IT-säkerhet och webbserverhantering - områden som det är ytterst viktigt att en webmaster har kunskaper inom. Efter två år kan du komplettera din utbildning med ett tredje år på plats i Trollhättan för att erhålla en kandidatexamen i informatik.

Nätbaserad utbildning

Utbildningen ges nätbaserad vilket ger dig stora möjligheter att studera vid de tidpunkter som passar dig bäst. Kommunikation med lärare och studiekamrater sker främst via vår lärplattform samt via nätmöten, chatt, e-post och liknande system. Du tar del av material via strömmande media som kan spelas upp oberoende av tid och rum. Fördelen är att du kan se materialet flera gånger, pausa och återuppta när det passar dig bäst. Under utbildningen jobbar du individuellt, men grupparbeten förekommer också.
Studera på distans

Vanliga frågor om utbildningen

Kan jag läsa denna utbildning vid sidan av arbete?
- Vi rekommenderar inte att du arbetar eller studerar heltid vid sidan av studier på webmasterprogrammet. Vi förutsätter att du kan lägga ca 40 timmar på dina studier varje vecka, vilket kan vara svårt att kombinera med alltför omfattande arbete eller andra aktiviteter vid sidan av studierna på webmasterprogrammet.
Är programmet helt nätbaserat?
- Det stämmer att den är helt nätbaserad, alltså utan träffar på campus.
Är det ett krav att man kan delta på vissa moment på dagtid eller kan jag lägga mina 40 timmar i veckan enbart på eftermiddagar och helger?
- Det kan finnas en del moment som är bundna till en viss tidpunkt, till exempel handledning eller olika former av examinationer. Vi försöker dock, i den mån det är möjligt, att erbjuda dessa moment både under kontorstid samt eftermiddagar och kvällar. Däremot arbetar vi inte under helger.
Är studierna helt självständiga, eller förutsätts det att jag samarbetar med andra?
- Utbildningen innehåller moment med olika typer av samarbete mellan studenter. Det kan innebära allt från diskussion i våra forum till att ge varandra konstruktiv kritik på uppgifter och olika typer av gruppsamarbete.
Behöver jag ha kunskaper inom webbdesign eller webbutveckling innan jag påbörjar utbildningen?
- Nej, vi kräver inga sådana förkunskaper. Däremot rekommenderar vi gedigen datorvana.
Behöver jag någon viss typ av dator för att kunna genomföra utbildningen?
- Nej, en relativt modern PC eller Mac fungerar bra.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet
samt
godkänt resultat i följande kurs/kurser:
Matematik 2a alternativt 2b alternativt 2c.
eller
Matematik B.
(Områdesbehörighet 4 / A4)

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Distans

EXAMEN

Högskoleexamen med inriktning mot informatik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2021

HÖST 2021

UNDERVISNINGSTID

Varierande tider

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2021

ANMÄLNINGSKOD

HV-95978

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Patrik Bernhardsson
KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR