Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Bild på Johan Bengtsson, förvaltningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen på Trollhättans Stad

Studentmedarbetare innebär en deltidsanställning vid sidan om pågående programstudier.

- Nu kan vi få gjort det där lilla extra i ett projekt som vi inte kunnat göra annars – saker som kan lyfta verksamheten ytterligare, säger Johan Bengtsson, förvaltningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen på Trollhättans Stad, som är en av de arbetsgivare som provat.

Johan Bengtsson har just haft en intervju med en av de studenter som sökt studentmedarbetartjänsten, som man är på gång att rekrytera till. Det är tredje gången man anställer en student på detta sätt, genom ett samarbete som finns med högskolan.

- För oss har det fungerat jättebra varje gång. Det är nyttigt att få in studenterna och deras perspektiv och deras färska kunskap. Det ger oss nya tankar, säger Johan Bengtsson.

På Stadsbyggnadsförvaltningen har man valt att inte rikta annonsen mot något särskilt utbildningsprogram utan tänker mer att det är personen i sig som får avgöra vem man anställer. Anställningen går till som vilket som helst, med intervju och urval efter det. Tidigare har det varit studenter från Lantmäteriprogrammet och Digitala medier som anställts.

- Programmet i sig är inte så viktigt utan det handlar mer om att ha rätt attityd och inställning och båda de studenter vi haft kom snabbt in i det och var drivna i att skriva och ta för sig. En bra person kan man lära det mesta, säger Johan Bengtsson.

Fota, skriva, rapportera och mäta

De studenter som anställts hittills har haft en stor spridning på innehållet i arbetet. Det har handlat om att sammanställa medborgarenkäter om Drottningtorget, göra presentationen över verksamheten på förvaltningen, inventera alla stadens häckar och dokumentera dessa med hjälp av bild, film och mätning eller sköta förvaltningens Facebook- och Instagramkonto. Det är Johan själv tillsammans med ett par kollegor som hjälpt till att handleda studenterna och introducera dem i arbetet. Något som inte varit särskilt tidskrävande eller betungande, enligt Johan, utan studenterna är vana vid att arbeta självständigt och ta ansvar.

- Just att vi avlönar dem och verkligen anställer dem gör att det blir seriöst från båda håll och studenten blir en medarbetare som vilken som helst. Jämfört med någon som till exempel gör ett examensarbete hos oss kan vi från vårt håll både ha andra krav och förväntningar.

Vill vara en attraktiv arbetsgivare

Studenterna har varit på plats i en termin eller två och erbjuds ofta också sommarjobb om de vill. Även om Studentmedarbetarmodellen inte är en uttalad rekryteringsstrategi från stadens sida är det naturligt att dessa studenter finns i åtanke vid en eventuell kommande anställning, menar Johan.

- För oss handlar det också om att vi vill att fler får inblick i hur det är att jobba i en kommun och visa att vi är en attraktiv arbetsgivare. Många studenter vet nog inte riktigt vad det innebär. Med hjälp av detta koncept får vi fler ambassadörer bland studenterna som sprider sina erfarenheter och upplevelser vidare. Det är positivt.

Senast uppdaterad