Nätverksmöte BUV-konferensen
Minnesanteckningar: Emelie Selberg, handläggare på Högskolan Väst
Agenda:
- Förslag till namnbyte från BUV Sverige till ”Nätverket för forskning om Barn och Unga”
- Gemensam digitala plattform/hemsida – status och vad kan finnas där? Vilka är intresserade av att vara med? Kontaktpersoner från olika lärosäten/miljöer.
- Förslag: fysisk nätverksträff till våren på Högskolan Väst
- Gemensam konferens nästa höst?
- Idéer om samverkan (utifrån förra årets nätverksmöte)
- special issue eller antologi (förslag på teman?)
- utveckling av doktorandkurs
- gemensam skrivarvecka
- workshop för planering av ansökningar
-
Namnbyte på nätverket
Gruppen är positivt till namnbyte, upplevs inkluderande. Beslut om nytt namn: Nätverket för forskning om barn och unga.
-
Information om digital plattform
Uppföljning på det som talades om vid nätverksträff förra året. HV är värd för plattformen som i detta skede görs tillsammans med LiU, GU, Jönköping University, Högskolan i Gävle.
Plattformen kommer vara ett nav för exempelvis doktorander om forskarutbilningskurser, seminarieserier, konferenser, nätverk av experter inom forskningsområdet barn- och unga.
Fråga kommer under våren om vilka som vill finnas med och hur respektive lärosäte kan inkluderas. Vem är kontaktperson? Ska det vara en forskare eller en person med kommunikationskompetens – upp till respektive ställe, men bra att fundera över.
-
Fysisk nätverksträff till våren?
Prel: intresse och möjlighet hos 10 av 12 att delta
En fysisk träff kan vara ett bra tillfälle att formera och skapa större samhörighet. Planera och förankra datum i god tid och skapa förutsättningar för att få ihop en grupp. Hur finansierar man? En bra ingång kan vara att ha nätverksträffen i anslutning till konferens? Nackdelen är att det är två energikrävande saker och kanske vore bra att få fokusera helt på nätverkandet? I ett annat nätverk om samverkansforskning finns nätverksmedel – kan vi göra något sådant?
-
Gemensam konferens?
Senaste gemensamma konferensen var på Tema Barn 2015. Skulle en nätverkskonferens vara i tillägg till den eller en utveckling till den? I så fall en utveckling och ett sätt att skapa stabilitet och bygga starkare externa relationer. Beslut om ev. gemensam konferens bör fattas vid nätverksträff i vår.
-
Samverkansidéer:
För att bygga nätverket och kunna inkludera många kan gemensam skrivarvecka eller workshop för ansökningsskrivande ge mer än t ex special issue/antologi.
Behov av att först tydliggöra syfte/mål med nätverket för att sedan kunna arbeta vidare, och exempelvis söka medel. Hemläxa/ett call: 1) hur många är intresserade av att ingå i nätverket, 2) vad ska syftet med nätverket vara, 3) vilka är intresserade av att driva arbetet med att skriva ansökan om att söka nätverksmedel? (Viktigt att få med seniora forskare för att ge ansökan tyngd.)