Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Högskolan Väst är ett elitidrottsvänligt lärosäte under perioden 2022 – 2026 via ett avtal med Riksidrottsförbundet (RF). Det innebär att du som elitidrottare och student på högskolan har möjlighet att planera din studiegång tillsammans med en studie- och karriärvägledare för att möjliggöra studier i kombination med en elitsatsning.

Definition av elitidrottare (EVL)

En EVL-student är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga.

Med ”potentiell” menas att en elitidrottsstudent inom

 • individuell idrott (a) är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet, (b) bedöms på sikt (2–5 år) kunna ta en plats i landslaget eller tävlar på högsta internationella nivå.
 • lagbollidrott (a) är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet, (b) spelar i högsta serien.

Med ”aktuell” menas att en elitidrottsstudent

 • är kontinuerligt uttagen i landslag med satsning mot internationella mästerskap (EM, VM, OS och Paralympics)
 • via sitt specialidrottsförbund genomför tränings- och tävlingsverksamhet utifrån en utvecklingsplan med målet att prestera på internationell nivå.


Så här gör du för att ansöka

 1. För att kunna ansöka om att bli EVL-student måste du först söka och bli antagen till någon av våra utbildningar - ett program eller en kurs. Vårt utbildningsutbud hittar du på hv.se/utbildning.

 2. För att visa att du är en EVL-student fyller du i blanketten "Studentintyg för RIU/EVL". Blanketten skickar du sedan till ditt Specialidrottsförbund för namnunderskrift.

  Blankett på svenska:

  Blankett på engelska:


 3. När du fått tillbaka blanketten från ditt förbund är du välkommen att kontakta studie- och karriärvägledare vid Högskolan Väst. Se kontaktuppgifter nedan.

Nationella riktlinjer för Dubbla karriärer (DK)

Dubbla karriärer innebär att en individ har en karriär med två huvudsakliga fokus, exempelvis idrott och studier. Riksidrottsförbundet (RF) har i samarbete med Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) tagit fram vägledande rekommendationer för kombinationen elitidrott och högskolestudier vid RIU och EVL. Sverige är första landet i Europa att utveckla egna nationella riktlinjer.

Här hittar du de nationella riktlinjerna för dubbla karriärer
Dokumentet finns även på engelska: "Swedish national guidelines for elite athletes' dual careers". 


Några av våra EVL-studenter:

Grattis Lisa Larsen till VM-guld och VM-silver!

Lisa Larsen åker skidor

Lisa Larsen i skidspåret vid VM-tävlingen tidigare i år. Foto: Donatas Lazauskas

Den förre landslagsåkaren i längdåkning, Lisa Larsen, tog guld vid VM i skidorientering den 25 februari 2021 och silver i sprintstafetten på samma VM den 28 februari. Lisa är student hos oss och läser en magister i robotik och automation och kan via vår satsning som elitidrottsvänligt lärosäte både plugga och elitsatsa samtidigt. Stort grattis!

Så här kommenterar Lisa: 
- Högskolan har varit behjälpliga de gånger som det har behövts hittills. Jag har haft en bra dialog med lärarna i de kurser där jag har behövt flytta på något. Jag kunde också vid ett tillfälle önska tentadatum i förväg, när jag visste att det fanns risk att det skulle krocka med tävling så det var väldigt bra.

Läs hela intervjun


Student från Högskolan Väst har tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2021-2022

Stipendiet tilldelades David Karlingsjö som är elitidrottare inom hastighetsåkning i skridskor. 2021–2022 delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut sammanlagt 50 stipendier till aktiva elitidrottare. Grattis David!

Till nyheten: Elitidrottsstipendium till 50 idrottare från 35 idrotter

 

Så tycker studenten Verneri Kinnunen

Möt Verneri Kinnunen som tog examen från Internationella programmet för politik och ekonomi, IPPE, på Högskolan Väst i juni 2020. Han tävlar i hastighetsåkning på skridskor. Så här tycker han om kombinationen av att elitsatsa och plugga:

Kontaktperson


Raine Zander

Raine Zander Studie- och karriärvägledare
raine.zander@hv.se
Senast uppdaterad