Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Fotografi på Elin och Emelie ihop med texten Digipodden

DigiPodden - Med Behrns och Wester

Studentlivet är en digital djungel! Vi vet. I DigiPodden passar vi på att ställa alla de där frågorna som vi glömde under föreläsningen. Vad tusan är en antologi egentligen och hur hittar jag den? Måste jag referera, finns det ingen app för sånt? Får jag använda den här bilden och varför ska jag ens testa på VR?!

Följ med så lär vi oss tillsammans!

Du behöver godkänna kakor

Marknadsföringskakor och statistikkakor behöver godkännas för att du ska kunna visa denna resurs.

Du hittar mer information om varje avsnitt och kan även lyssna på dem här på vår webbplats. Följande avsnitt har vi spelat in eller är på gång:

Kom igång med examensarbetet med Amir och Maria

Dags att börja skriva, men.. var börjar man någonstans? När ska man skriva? Hur mycket ska man skriva och vad händer om jag får skrivkramp?! Hör handledarna Amir och Maria berätta om hur du kan planera processen med att skriva examensarbete, undvika vanliga fallgropar och tipsa om smarta verktyg, metoder och funktioner.

Länkar till sånt som nämndes i podden: 

Vi ber om ursäkt för att ljudet hackar till vid några tillfällen. Detta beror på tekniskt strul under inspelningstillfället.

Fatta texten med Rebecka och Karin

Akademisk litteratur, faktatexter, vetenskapliga artiklar och tjocka matteböcker. Det finns mycket som skiljer sig i läsningen när man börjar plugga på högskola från gymnasietiden. Hur ska man tänka när man får en litteraturlista på 10 böcker? Måste man läsa allt på engelska? Rebecka och Karin hjälper oss med råd om hur vi kan ta oss an de akademiska texterna och ger en hel drös med tips på smarta funktioner och upplägg.

Behöver du hjälp med ditt skrivande? Besök Rebecka eller hennes kollegor på Språkvingen. Där hittar du även deras språkguide.

Funderar du på vilket stöd du kan få om du har en funktionsnedsättning? Läs mer på sidorna Studera med funktionsnedsättning och Om du har en läsnedsättning.

Länkar till sånt som nämndes i podden:

Presentationsteknik med Erik och Lars

Du har 10 minuter på dig att presentera vad du åstadkommit under kursen/arbetet/undersökningen, hur gör du? Vad har vi för valmöjligheter? Vad är en bra presentation? Är det Power Point som gäller eller är världen full av möjligheter? Hör Erik och Lars lära oss mer om hur vi får till en bra presentation under våra studier och dela ut skarpa varningar för brinnande text!

Är du nervös inför presentationen? Det finns hjälp att få genom Studenthälsan.

Länkar som nämndes i podden: 

Som student på Högskolan Väst kan du installera Office-paketet (som inkluderar Power Point) på dina datorer, surfplattor, mm. 

Bilder i studentarbeten med Elisabeth och Henrik

Jag har googlat fram den perfekta bilden, får jag använda den? Vad är upphovsrätt och kan det blir plagiering om jag tar en egen bild? Förvirringen är total och vi vänder oss till Elisabeth och Henrik för att få hjälp om vad vi får och inte får göra när vi ska använda bilder i vårt examensarbete, uppsats, Power Point, CV, m.m. Kan vi allt om det här nu? Det beror på.

Lär dig mer om upphovsrätt i bibliotekets guide.

Länkar som nämndes i podden

Referenshantering med Fredrik och Jessica

Vad är referenshantering? Varför måste jag referera? Skiljer sig sättet att referera från gymnasiet till högskolan? Finns det program som löser referenserna åt mig och vilket referenshanteringssystem ska jag använda mig utav? Fredrik och Jessica lotsar oss genom referensdjungeln och som två vana pedagoger tar de ner oss på jorden igen. Lugnt, det här fixar vi!

Är du intresserad av att lära dig mer om referenshantering? Kolla in bibliotekets guider i referenshantering.

Kommande avsnitt

Vill du önska ett speciellt tema, ämne eller gäster som du tycker att vi borde prata med om? Tipsa oss på bibliotek@hv.se.

Senast uppdaterad