Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

     

Du ansöker om examen vid den högskola eller det universitet där du slutfört den sista kursen i din utbildning (såvida inte de berörda högskolorna har kommit överens om något annat). Din ansökan prövas därefter mot gällande nationella och lokala examensregler. Ditt examensbevis visar vilken slags examen du tagit ut, vilka kurser som ingår i din examen, titel på examensarbetet, betyg på kurserna och vilket datum de avslutades. Examensbeviset är tvåspråkigt (svenska och engelska). 

NYHET: DIGITALA EXAMENSBEVIS

Från den 1 mars 2024 utfärdar Högskolan Väst digitala examensbevis på grund- och avancerad nivå. Ett examensbevis utfärdas inte automatiskt utan du behöver själv ansöka om det. Ett digitalt examensbevis innehåller samma information som ett examensbevis i pappersformat. När examensbeviset har utfärdats får du ett meddelande via e-post. Tänk därför på dubbelkolla vilken e-postadress du har registrerad i Ladok.

Vad betyder digitalt examensbevis?
Ditt digitala examensbevis finns alltid tillgängligt: du kan hämta hem det i Ladok för studenter eller Ladok för alumner (om du inte längre är en aktiv student och saknar studentkonto) när som helst. Därmed undviks papperskopior, vidimering och skanning. Examensbeviset är en PDF-fil som är e-stämplad. E-stämpeln innebär att dokumentet inte kan ändras efter hämtningen från Ladok. Vill du eller någon annan verifiera ditt examensbevis så kan du ladda upp dokumentet på Ladoks sida för verifiering. Det är också möjligt att verifiera e-stämpeln via Adobe.

För att öppna examensbeviset på ett korrekt sätt ska du först ladda ner det på din dator och sedan öppna det med en PDF-läsare. Om du öppnar det med en PDF-redigerare, är risken att du inte kan öppna det eftersom dokumentet inte är tillåtet att redigera. Ditt examensbevis är inte lösenordskyddat. Frågar din dator ändå om ett lösenord, använder du fel typ av program, prova då i stället en PDF-läsare. PDF-läsare kan laddas ner gratis från internet.

Forskarstudenter får fortsatt examensbevis i pappersform. När en examen utfärdas skickas examensbeviset med post till den adress som finns i Ladok.

Delning av examen:

Den som har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte har möjlighet att dela information om den med valfri mottagare, till exempel en arbetsgivare. Du kommer åt funktionen genom att logga in Ladok för studenter eller Ladok för alumner och välja ”Examen och bevis” i menyn. När du delar examen kommer du få en kontrollkod och en länk till en hemsida där din examen kan verifieras. Koden är giltig i 6 månader, vilket gör att du kan lägga in den i ditt CV och dela den med flera olika personer samtidigt. Du slipper alltså ta en kopia på ditt examensbevis.

 

Senast uppdaterad