Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

     

Du ansöker om examen vid den högskola eller det universitet där du slutfört den sista kursen i din utbildning (såvida inte de berörda högskolorna har kommit överens om något annat). Din ansökan prövas därefter mot gällande nationella och lokala examensregler. Ditt examensbevis visar vilken slags examen du tagit ut, vilka kurser som ingår i din examen, titel på examensarbetet, betyg på kurserna och vilket datum de avslutades. Examensbeviset är tvåspråkigt (svenska och engelska). Högskolan Väst utfärdar examensbevis i pappersform och det finns alltså ingen möjlighet att få ett digitalt examensbevis i nuläget.

Samtliga examensbevis som utfärdas av svenska universitet och högskolor åtföljs av en bilaga på engelska – Diploma Supplement. Bilagan beskriver utbildningen samt visar dess plats i det svenska utbildningssystemet. Diploma Supplement användas tillsammans med examensbeviset och blir särskilt viktigt vid ansökningar till utbildningar och/eller arbeten utanför Sverige. Både examensbeviset och Diploma Supplement är kostnadsfria. 

Den som har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte har möjlighet att dela information om sin examen med valfri mottagare, till exempel en arbetsgivare.  Du hittar funktionen när du är inloggad i Ladok för studenter i menyn under ”Examen och bevis”. När du delar examen kommer du få en kontrollkod och en länk till en hemsida där din examen kan verifieras. Koden är giltig i 6 månader, vilket gör att du kan lägga in den i ditt CV och dela den med flera olika personer samtidigt.

Senast uppdaterad