Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Här hittar du information om olika typer av examen vid Högskolan Väst. Lokal examensordning och examensbeskrivningar finns längre ner på sidan.
Regeringen beslutar vilka examina som får utfärdas vid olika universitet och högskolor. Detta finns reglerat i högskoleförordningen.
Varje universitet och högskola får sedan besluta om lokala föreskrifter, till exempel om vilka huvudområden som ska finnas och vad respektive examen ska kallas. Det betyder att kraven för examina kan skilja sig åt mellan olika universitet och högskolor, men det finns alltid en gemensam kärna av regler som gäller för alla.
Varje examen har ett antal krav som du måste ha uppnått med det du har studerat. Kraven för olika examen och examensbeskrivningar samt de huvudområden som finns vid Högskolan Väst hittar du på den här sidan.
Den lokala examensordningen hänvisar dels till nationella regler men lyfter även fram de lokala examensregler som gäller vid just Högskolan Väst.
En examensbeskrivning beskriver vad du behöver ha läst för att få ut en viss examen. Om du söker en examensbeskrivning som är fastställd längre tillbaka i tiden är du välkommen att kontakta oss på examen@hv.se
Till kandidat-, magister- samt masterexamen kan kopplas något av förleden ekonomie, filosofie eller teknologie beroende på huvudområde. Det kan även finnas ett efterled som talar om vilken inriktning eller benämning en examen har. Vilka huvudområden som har vilket förled och även efterled finns i separat huvudområdeslista se längre ner på sidan.
Licentiatexamen och doktorsexamen kan kopplas till något av förleden filosofie eller teknologie beroende på forskarstudiernas huvudämne.
Det finns fastställda huvudområden för generella examen som finns vid Högskolan Väst som besluts av Forsknings – och utbildningsnämnden (FUN). För varje huvudområde framgår för vilka examina de får utfärdas.
På forskarnivå är ämne jämförbart med huvudområde; ett kunskapsområde inom ett verksamhetsfält eller ett tematiskt område av tvär- eller mångvetenskaplig karaktär. De områden som Högskolan Väst har tillstånd att ge examen på forskarnivå får högskolan.
När en examen, examensbeskrivning eller huvudområde avvecklas träder en övergångsperiod in som talar om hur länge en examen får utfärdas. Det kan även vara så att kraven för en examen eller examensbeskrivning ändras.
Nedan listas examen, examensbeskrivningar eller huvudområden som är avvecklade eller har ändrade krav. Du som student behöver ha påbörjat dina studier före ett visst datum för att ha rätt att få ut examen. Mer information kring krav och övergångsperiod kopplat till examensbeskrivningar hittar du i listan kring examensbeskrivningar ovan.
Om du vill ansöka om examen enligt dessa krav måste alla kurser som ska ingå i examen vara slutförda och registrerade innan ett visst datum, se övergångsbestämmelser ovan).
Välkommen att ta kontakt med examenshandläggare på examen@hv.se