Studenter, medarbetare och sökande till högskolan möts av och är medskapare till en sund och hållbar arbets- och studiemiljö på lika villkor och har lika rättigheter och möjligheter och känner sig inkluderade oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Resultat - ur Hållbarhetsrapport Högskolan Väst 2021
Uppföljningen av 2021 års resultat av arbetet med målområde 8, visar att alla arbetsenheter arbetar med målområdet. Flera satsningar har gjorts på högskolans olika institutioner samt inom förvaltning och studentstöd-/bibliotek i syfte att förbättra arbets- och studiemiljön för aktuella målgrupper. En arbetsenhet har genomfört en pilotsatsning med hela institutionen för att inom kollegiet kunna hantera studentärenden och studiemiljörelaterade problem bättre och snabbare (som konflikter, kränkningar och trakasserier). En annan enhet har satsat mycket på kompetensutveckling av särskilda målgrupper (som doktorander och handledare) och en tredje har skapat strukturer och grupperingar för att lyfta perspektiven mer systematiskt. Varje arbetsenhet har redovisat målområdet och underlagen finns sammanställda (dnr HV 2021/292)
De flesta arbetsenheter har redovisat att de använder den centrala medarbetarsamtalsmallen (alternativt med lokala anpassningar) för att kartlägga arbetsmiljön för anställda ut ett normmedvetet perspektiv och ställer frågor om t.ex. exkluderande normer och inte jämställda förhållanden. När det kommer till utvecklingen av studenternas arbetsmiljö har flera institutioner angett att de använder särskilda forum och löpande dialoger med studentrepresentanter för att fånga upp behov och driva på utvecklingsarbetet.
Under året genomfördes också flera centrala kartläggningar för att ringa in behov inför fortsatt arbete med att bygga en hälsofrämjande arbets- och studiemiljö på lika villkor.
Högskolans medarbetarenkät ARK genomfördes under hösten 2021 och i anslutning till den en lika villkorsenkät för medarbetare i syfte att fånga upp just den dimensionen, då den inte ingår i ARK. I lika villkorsenkäten uppger nästan 19 procent av de svarande att de själva har upplevt diskriminering eller sett någon annan bli diskriminerad/trakasserad på arbetsplatsen. När de ombads att specificera diskrimi-neringsgrunden svarade de flesta kön, ålder och etnisk härkomst. En majoritet av dem (69 procent) angav att deras chef inte agerade på den uppkomna situationen.
Styrkor som framkom i enkätsvaren är att 67 procent uppger att de tillsammans med andra på sin avdelning, har arbetat aktivt med att förebygga kränkningar och diskriminering, till exempel via utbildning. Samtalsklimatet upplevs som inkluderande och respektfullt av en klar majoritet, nästan 80 procent. Utvecklingsområden är att säkra kompetensutveckling på lika villkor och att arbeta för att bryta tystnadskultur.
Högskolan deltog också i den nationella prevalensstudien för sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet. Syftet med studien var att på lokal och nationell nivå kartlägga sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet inom högre utbildning. Samtliga högskolans anställda och ett urval studenter fick en enkät utskickad av SCB.
Resultatet visar att det på Högskolan Väst finns en utsatthet bland både studenter och anställda, kvinnor och män. Det förekommer sexuella trakasserier och kränkningar, icke önskvärd sexuell uppmärksamhet (både verbalt, fysiskt, via sociala medier/sms/meddelanden), mobbing och andra typer av kränkande särbehandling. Resultaten visar att det finns bristande respekt för andras kroppsliga integritet och att kvinnor och män utsätts för olika typer av genusbaserade kränkningar.
Högskolan valde också att som ett av två svenska lärosäten delta i en europeisk enkätstudie kring genusbaserad utsatthet och våld, UniSAFE. Avsiktsförklaring skrevs under 2021, medan den empiriska undersökningen genomförs våren 2022.
Högskolan genomförde för tredje året i rad den så kallade Jämix-undersökningen, ett jämställdhetsindex för att följa olika jämställdhetsnyckeltal bland de anställda. Det handlar bland annat om sjukskrivningstal, medianlön, uttag av vård av sjukt barn och föräldraledighet, samt fördelning kön i ledning och på olika positioner.
Resultaten från de olika enkätstudierna utgör grund för att göra prioriteringar för 2022. ARK-enkäten och lika villkorsenkäten för medarbetare bryts ner på respektive arbetsenhet, som sedan arbetar med dessa. På högskolegemensam nivå finns resultat från prevalensstudien som högskolan behöver analysera/arbeta vidare med. Bland annat handlar det om den faktiska arbets- och studiemiljön där både studenter och medarbetare uttrycker upplevelser av utsatthet i form av trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering och andra former av kränkningar. En grupp som är särskilt utsatta är doktoranderna, utifrån sin position som både studerande och anställda. Arbetsmiljöproblematiken är särskild komplex för denna målgrupp och bör utgöra särskilt fokus för satsningar 2022.