Den allmänna studieplanen för respektive ämne anger bland annat omfattningen (i högskolepoäng) av forskarstuderande deltagande i kurser under utbildningen, samtidigt som den specificerar ett visst antal obligatoriska kurser. Den individuella studieplanen ska specificera forskarstuderande såväl genomförda som planerade obligatoriska och valfria kurser. Kurser som ingår i utbildning på forskarnivå ska i normalfallet inhämtas på forskarnivå.
Högskolan Väst ger dels obligatoriska kurser inom ramen för de tre ämnen där vi bedriver utbildning på forskarnivå – produktionsteknik, informatik med inriktning mot arbetsintegrerat lärande (AIL) och pedagogik med inriktning mot arbetsintegrerat lärande (AIL), dels ges ett antal valfria kurser varje termin. Vid behov finns möjlighet att skräddarsy individuella kurser för forskarstuderande . Detta görs i samråd mellan forskarstuderande och huvudhandledare, och godkänns av ämnesråd. Se kursutbud här.
Kursplaner
För Högskolan Västs kurser på forskarnivå finns kursplaner på svenska och i de fall kurserna ges på engelska finns även en engelsk översättning av kursplanerna. I kursplanen anges kursens nivå, antal högskolepoäng, mål, innehåll, krav på särskild behörighet, formerna för bedömning av studenternas prestationer, samt övriga upplysningar som behövs. Se alla kursplaner här.
För individuella kurser gäller att innan individuell kurs påbörjas lämnas särskild kursplan till ämnesråd för godkännande.
Anmälan
Anmälan till kurser skickas senast två veckor innan kursstart via respektive länk på sidan med kursutbud. För att vara behörig till kurser på forskarnivå krävs att du är antagen till utbildning på forskarnivå vid något lärosäte. Därtill kan det förekomma ytterligare behörighetskrav, exempelvis att du är antagen inom ett visst ämne eller motsvarande. Antagna vid annat lärosäte bifogar kopia på antagningsbevis, tillsammans med anmälan.
CANVAS (lärplattform)
Canvas är den lärplattform som används för kommunikation och interaktion mellan studenter och lärare. Lärarna använder bl.a. Canvas för att lägga ut föreläsningsmaterial, kursinformation eller för att diskutera kursrelevanta ämnen.
Kursvärderingar
Efter varje kurs genomförs en kursvärdering. Syftet är att samla in forskarstuderandes synpunkter för att kunna förbättra och vidareutveckla utbildningen. Vid högskolan används det elektroniska kursvärderingssystemet EvaSys. Resultatet redovisas i en kursvärderingsrapport som är tillgänglig för forskarstuderande senast fem veckor efter kursens slut.
Examination på kurser
Betygssystem
Betygssystemet är målrelaterat. På forskarnivå vid Högskolan Väst förekommer endast betygsskalan Underkänd/Godkänd.
Meddelande av resultat
Efter rättning meddelar kursansvarig lärare resultatet.
Rapportering av studieresultat
Efter att du har examinerats på en kurs rapporteras resultatet in i studiedokumentationssystemet Ladok.