Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vill du gå direkt vidare till att ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Läs mer och ansök > 

Detta är vad du kan få hjälp med:

ANPASSNING VID TENTAMEN

För anpassning vid salstentamen är det du som student som ansvarar för att inför varje salsskrivning själv anmäla det stöd du har fått rekommenderat och önskar att få.

Du hittar mer information om anpassning vid tentamen på den allmäna sidan om Tentamen.

Anteckningsstöd

Om du upplever att det är svårt att lyssna på föreläsningar och samtidigt skriva anteckningar kan en kurskamrat vara till hjälp och anteckna åt dig. Kurskamraten får ersättning för merarbetet att skriva rent, kopiera och dela anteckningarna till exempel via mail. 

Intresserad av att bli anteckningsstöd? Läs mer om uppdraget här!

MENTOR

Om du på grund av din funktionsnedsättning har svårt att strukturera och planera dina studier kan du få stöd av en mentor. Mentorn kan vara en student som har läst några terminer på sin utbildning, men det finns inga krav på att mentorn läser samma program som du. 

Intresserad av att blir mentor? Läs mer om uppdraget här!

Föreläsningsmaterial

Du som student kan själv fråga läraren om du kan få ta del av powerpoint-presentationer eller eventuella föreläsningsanteckningar att använda som inläsningsmaterial.

anpassad kurslitteratur

Har du behov av talböcker förmedlar samordnaren kontakt med biblioteket. Biblioteket registrerar dig för egen nedladdning. För att läsa och lyssna på talböcker kan du använda dig av dator, läsplatta eller mobil. Läs mer på bibliotekets webbsida Riktat pedagogiskt stöd för dig med läsnedsättning .

TALSYNTES (tortalk)

TorTalk är en programvara för talsyntes som du kan använda dig av för att få all text på skärmen uppläst. Talsyntesen finns installerad på högskolans alla datorer och som student kan du installera det på din egen dator. OBS! För att inte få någon kostnad för programmet vid nedladdning måste du gå via länken nedan!

Läs mer och ladda ned programmet på webbsidan för TorTalk

Stödprogram vid skrivande (Stava Rex, Spellright, Saida)

Dessa programvaror kan du använda när du skriver. Stava Rex (sv) och SpellRight (eng) är rättstavningsprogram och Saida (sv) ger dig förslag på ord. 
Programvarorna finns installerade på högskolans alla datorer och som student kan du installera dem på din egen dator. OBS! För att inte få någon kostnad för programmen vid nedladdning måste du gå via länken nedan!

Läs mer på webbsidan för dessa programvaror

RESURSRUM

På högskolan finns det ett resursrum (D239) i biblioteket. För att få tillgång till rummet kontaktar du någon samordnare och sedan bokar du själv via http://schema.hv.se/ . Du måste aktivera ditt Västkort varje gång du ska in i rummet.

Bokningsregler:

  • Resursrummet är endast för enskilt arbete.
  • Du får boka Resursrummet som längst två veckor fram i tiden.
  • Du får boka max fyra pass (fyra timmar) per dag och som mest tolv timmar under en tvåveckorsperiod.
  • Om rummet inte tagits i anspråk 15 min in på den bokade tiden är det öppet för andra att använda.

De programvaror som finns är

  • Stava Rex
  • SpellRight
  • EasyReader
  • TorTalk
  • Screen Ruler

Om programvaran inte fungerar så anmäler du det till servicecenter@hv.se

Läs mer om hur det är att studera med dyslexi!

Kontakt


Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen