Med examination menas prövning av inhämtade kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål och innehåll samt betygssättning.
Examinator bestämmer vilka examinationsformer som förekommer i en kurs. Samtliga examinationsformer måste tydligt framgå av kursplanen.
Se kortfattad information gällande examination i flikarna nedan. Ytterligare information finns i dokumentet med regler och riktlinjer som du hittar längst ner på sidan under relaterade dokument.
Tentamen är en vanligt förekommande examinationsform, all information du behöver hittar du här. Informationen gäller centralt administrerad salstentamen på Högskolan Väst och det är din skyldighet som student att hålla dig uppdaterad om vad som gäller.
Efter att du har examinerats på en kurs rapporteras resultatet in i studiedokumentationssystemet Ladok. Resultatet ska meddelas senast 15 arbetsdagar efter examinationstillfället (vid stora grupper 20 arbetsdagar), dock minst två veckor före omexamination.
Det är först efter att examinator har attesterat betyget i Ladok som du kan se ditt resultat på Ladok - Mina studier. Om kursen är uppdelad på flera delkurser måste samtliga delkurser vara inrapporterade med godkänt resultat för att därefter betyg på hela kursen ska kunna rapporteras in.
Grundprincipen är att antalet examinationstillfällen är obegränsat så länge kursen ges vid Högskolan Väst. Du har rätt att examineras enligt den kursplan du antagits till, vid ett ordinarie examinationstillfälle samt ytterligare ett tillfälle i anslutning till kursen (omexamination) inom ramen för kurstillfället. Ytterligare tillfällen till omexamination ges i de fall kursen åter ges vid Högskolan Väst, men examinationen sker då i enlighet med den för kurstillfället aktuella kursplanen. Det åligger dig som student att ta reda på eventuella förändringar i kursen.
Plussning
Det är vid Högskolan Väst inte tillåtet att delta i omexamination för att höja ett redan godkänt betyg, s.k. plussning.
Kurs som upphör
När en kurs upphör ges ytterligare tre omexaminationstillfällen under en tid av minst ett år efter det sista examinationstillfället i anslutning till kursen. Mer information hittar du här.
Du kan begära att examinatorn omprövar betygsbeslutet om du anser att examinator tagit ett felaktigt beslut. Invändning mot beslutet ska motiveras och lämnas in skriftligen till examinator som därefter gör en omprövning. Det är endast examinator som kan ändra betygsbeslutet.
Byte av examinator
Enligt högskoleförordningen, 6 kap. §22, har en student som blivit underkänd vid två examinationstillfällen rätt att få en annan examinator utsedd (om inte särskilda skäl talar mot det). Begäran om byte av examinator görs med blanketten längst ner på denna sida.
För examination och omexamination av examensarbete och praktik (exempelvis verksamhetsförlagd utbildning) gäller samma regler som för andra kurser. Tidpunkt för ordinarie examination och omexamination av uppsatsen ska anges i kurs-PM.
Det ska framgå av kursplanen om antalet tillfällen för praktik eller motsvarande utbildningsperioder är begränsat. Om betyget godkänt på en kurs eller del av en kurs förutsätter att den studerande genomgått praktik eller motsvarande utbildning med godkänt resultat, ska antalet praktik- eller motsvarande utbildningsperioder vara minst två.
Examensarbete som lämnas in för betygssättning och arkivering ska inlämnas i digital form. Alla examensarbeten arkiveras i DIVA (e-publicering) efter godkännande av examinator.
Denna information vänder sig till studenter vid Högskolan Väst och handlar om vad som menas med fusk, vad som händer om du fuskar och hur du kan undvika att göra det. Läs mer under Fusk och plagiat.