Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

SVA-podden HV - om Svenska som andraspråk

Vad är egentligen svenska som andraspråk? Vilka goda exempel finns det? Vad säger forskningen? Det är frågor som lyfts och diskuteras i Sva-podden HV av fyra nyfikna adjunkter i Svenska som andraspråk på Högskolan Väst i Trollhättan. Här får du lyssna på intressanta frågor som rör ämnet, både stora som små. Podden vänder sig till lärarstudenter, sva-lärare, sva-adjunkter, forskare och alla andra som vill lära sig mer om ämnet.
Till alla avsnitt

Professorpodden med karin gyllenklev

Totalt 12 avsnitt - trevlig lyssning!
Till alla avsnitt

Avsnitt 1 Marcus Samuelsson 
Marcus Samuelsson forskar om ledarskap i skolan och hur avatarer kan hjälpa till att vässa lärarstudenternas skicklighet. Marcus är professor i pedagogik och älskar fotboll.


Avsnitt 2 Yvonne Lagrosen 

Kvalitetscaféer, hjärnintegration och hållbara organisationer.
Tre nyckelord som beskriver Yvonne Lagrosens forskning. Yvonne är professor i kvalitetsutveckling.


Avsnitt 3 Monica Eriksson 

Monica Eriksson forskar om vad som håller oss friska och betydelsen av meningsfulla sammanhang. Monica är professor i folkhälsovetenskap inriktning hälsopromotion.


Avsnitt 4 Alastair Henry 

Alastair Henry forskar om vad som motiverar elever att lära sig ett andra språk - "kanske är det min egen kamp med att lära mig svenska som driver mig att forska om just detta.". Alastair är professor i ämnesdidaktik inriktning engelska och flerspråkighet.


Avsnitt 5 Maher Asal 

Maher Asal är professorn som en gång ville bli stridspilot. Nu forskar han om bostadsbubblor. Maher är professor i nationalekonomi med inriktning mot finansiell ekonomi.


Avsnitt 6 Kajsa Yang Hansen 

Trenden i Sverige är att skolans likvärdighet försämras. Alla har inte lika tillgång till utbildning oavsett bakgrund och att alla får inte samma kvalitet oavsett skola. Möt Kajsa Yang Hansen, professor i pedagogik.


Avsnitt 7 Nicolaie Markocsan 

Termisk sprutning - ja, det handlar om en ytbeläggning som gör exempelvis flygmotorer mer tåliga för värme. Möt Nicolaie Markocsan, professor i produktionsteknik, inriktning termisk sprutning.


Avsnitt 8 Anette Ekström 

Amning och massagefåtöljer. Möt Anette Ekström, professor i omvårdnad, vars forskning dels handlar om hur man kan främja och mäta det professionella stöd som ges både vid barnafödande och amning. Dels om hur komplementära metoder kan främja hälsan på arbetsplatser.

 

Avsnitt 9 Johan Berlin 
Hur samverkar polis, ambulans och räddningstjänst vid en olycksplats? Och hur kan man göra denna samverkan så bra som möjligt. Det är fokus för Johan Berlins forskning. Johan är professor i företagsekonomi, inriktning offentlig organisation.

 

Avsnitt 10 Per Assmo 
Han jobbade som SIDA-expert och är sedan dess förälskad i Afrika och utvecklingsfrågor. Han vill jobba med att utveckla människor och samhällen i den miljö de finns. Per Assmo är professor i kulturgeografi.

 

Avsnitt 11 Karin Forslund Frykedal 
Om samarbete och lärande i grupp. Att arbeta i grupp är inte alltid enkelt. Eller att leda grupper. Karin Forslund Frykedal forskar om just detta. Hon är professor i pedagogik.

 

Avsnitt 12 Nora Kerekes 
Hon forskar om yoga som behandlingsmetod och vill bidra till att lindra människors smärta. Möt Nóra Kerekes i sista avsnittet av Professorpodden tillsammans med Karin Gyllenklev.

ForskarFredagpodden med morgan larsson

Avsnitt 1 
Sabina Kapetanovic, barn- och ungdomsforskare om tweenisar och risker

Avsnitt 2
Gunnar Bolmsjö, robotforskare om robotiseringen i samhället

Avsnitt 3
Maria Skyvell Nilsson, hur utvecklar man yrkeskunnandet i vården?

Avsnitt 4
Fredrik Sunnemark, hur kan man minska rasismen i samhället?

Avsnitt 5
Andreas Segerstark, om 3D-skrivarens framtida möjligheter

Avsnitt 6
Anette Bolin, om hur utsatta barn upplever sitt stöd av vuxna

Avsnitt 7
Lena Pareto, om hur IT-design kan stödja hur vi människor tänker

Möt våra forskare och professorer!

Radioprofilen Morgan Larsson i samtal med fyra forskare på en scen

Här hittar du alla poddavsnitt (extern länk till Soundcloud)

Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen