Institutionens forskningsområden
Satsningsområde: Hållbar Ekonomi och Finans (SEF)
Satsningsområde Hållbar Ekonomi och Finans (SEF) vid Högskolan Väst strävar efter att stärka universitetets rykte genom att främja högkvalitativ forskning, utbildning och samarbete inom hållbar finans. SEF syftar till att integrera hållbarhetsprinciper i utbildningsprogram inom ekonomi och finans, främja en tvärvetenskaplig forskningsmiljö och fungera som en knutpunkt för samarbete med andra institutioner. Dessutom organiserar SEF evenemang för att främja ESG-mål (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning) och införlivar kunskap om hållbar finans i undervisningen.
Kontaktperson/Satsningsområdesledare: Maher Asal
Satsningsområde: Digitala teknologier för meningsfulla praktiker
Digitala teknologier för meningsfulla praktiker är ett forskningsområde som fokuserar på att studera mening och meningsfullhet i relation till digitala teknologier, arbetspraktiker och arbetsintegrerat lärande. Området består av forskare från ämnena informatik, arbetsintegrerat lärande, pedagogisk psykologi och pedagogik. Forskningen inom området bedrivs i samarbete med samhället, organisationer och institutioner genom samverkansprojekt. Forskningsprojekten och deras resultat har både nationell och internationell betydelse. Området leds för närvarande av Dr. Amir Haj-Bolouri.
Kontaktperson/Satsningsområdesledare: Amir Haj-Bolouri
Satsningsområde: Samskapande Hållbar Samhällsutveckling - SHS
SHS syftar till att, i nära samverkan med olika samhällsaktörer, utveckla nya perspektiv och former för gränsöverskridande tillämpad samverkansforskning som kan bemöta olika samhällsutmaningar för en demokratisk, resurseffektiv, inkluderande och hållbar samhällsutveckling, från lokal till internationell nivå.
Webben uppdateras under hösten: Högskolan Väst - Samskapande Hållbar Samhällsutveckling - SHS (hv.se)
Kontaktperson/satsningsområdesledare: Per Assmo och Hannah Saldert
Satsningsområde: Digitalisering och lärande för hälsa och hållbarhet i samhället (DIS)
DIS syftar till att bemöta hälso- och vårdrelaterade samhällsutmaningar ur ett brett perspektiv som relaterar till digitalisering och nya arbetssätt i samhället, och som har betydelse för samhällets hållbara utveckling. DIS bedriver samverkansforskning tillsammans med offentliga och privata aktörer, såväl nationella som internationella, som bidrar till att utveckla en hälsorelaterad hållbar samhällsutveckling.
Kontaktperson/satsningsområdesledare: Ann Svensson
Satsningsområde: Emerging Interaction Technologies
Genom överlagring av verkligt och virtuellt, genom väl avvägd kombination av konstgjord och mänsklig intelligens, öppnar teknologier inom förstärkt verklighet (AR, VR, MR) och artificiell intelligens (AI) för nya möjligheter till lärande och görande. Vi utvärderar innovativa och hållbara lösningar baserade på dessa teknologier tillsammans med partners i och utanför Open Lab (openlab.hv.se).
Kontaktperson/satsningsområdesledare: Thomas Pederson
Satsningsområde: Transformation Management
Inom satsningsområdet studeras hur organisationer kan utveckla nya strukturer, processer, marknadsstrategier och styrsystem för att hantera och driva strategisk förändring. Genom att integrera insikter från forskning om, bland annat, organisation, innovation och strategi utforskar vi hur dessa områden samverkar för att stödja framgångsrik transformation. Vårt mål är att skapa en helhetsförståelse för hur organisationer kan förnya sig och upprätthålla långsiktig konkurrenskraft och/eller relevans i en föränderlig omgivning.
Kontaktperson/satsningsområdesledare: Jim Andersén
Koppling till högskoleövergripande forskning inom ArbetsIntegrerat Lärande (AIL)
Arbetsintegrerat lärande (AIL) fokuserar lärande som relaterar till högre utbildning, arbete och arbetsliv. Lärande i ett föränderligt arbetsliv utgörs av ett integrerat samspel mellan sociala, ekonomiska, tekniska och organisatoriska aspekter. Inriktningen på forskningen är integration mellan akademi och olika privata samt offentliga verksamheter. Forskningen är ämnesövergripande och bidrar både till metod- och teoriutveckling inom såväl specifika som tematiska samhällsvetenskapliga ämnen som till samhället. Kunskapsutvecklingen sker integrerat i nära samverkan med aktörer i omvärlden, vilket understryker att samhällsrelevans är ett ledord för forskningen. Den övergripande ambitionen med EI:s forskning är att bidra till en långsiktig samhällsutveckling, vilket medför fokus på utmaningar för ett hållbart välfärdssamhälle och kompetensutveckling i ett föränderligt arbetsliv.
Högskolan Väst har utbildning på forskarnivå inom området arbetsintegrerat lärande (AIL). För närvarande finns det forskarutbildning i AIL samt produktionsteknik.
Läs om utbildning på forskarnivå.