Rutin för planering och uppföljning av hållbarhetsarbetet expand_more
Beslut 2021-01-18
Dnr HV 2020/702
1. Rutinens syfte
Denna rutin syftar till att säkerställa att högskolan aktivt arbetar med, följer upp och förbättrar sitt hållbarhetsarbete i enlighet med lagkrav, externa uppdrag och högskolans egna prioriteringar såsom de uttrycks i högskolans vision, policy för hållbar utveckling, strategi för hållbar utveckling och lokala handlingsplaner. Rutinen är en del av högskolans ledningssystem för hållbar utveckling som ska skapa förutsättningar för att högskolans verksamhet bedrivs på ett hållbart sätt och genom utbildning och forskning bidrar till hållbar utveckling.
2. Övergripande planerings- och uppföljningsprocess
Högskolans hållbarhetsarbete styrs övergripande av högskolans vision och strategier. I policy för hållbar utveckling preciseras högskolans långsiktiga hållbarhetsmål och i strategi för hållbar utveckling formuleras treåriga hållbarhetsmål, samt långsiktiga klimatmål för perioden 2021-2045. Dessa mål förverkligas med hjälp av en treårig övergripande verksamhetsplan (ÖVP) med utvecklingsområden för hållbarhet inom verksamhetsområdena utbildning, forskning, samverkan och stödjande verksamhet.
Som presenteras i årshjulet för hållbarhetsarbetet (figur 1) kommer input till sådana utvecklingsområden genom ett system av årliga uppföljningar av högskolans hållbarhetsmål genom inrapportering från arbetsenheterna, FUN:s och institutionsnämndernas kvalitetsuppföljningar av hållbar utveckling i utbildning och forskning (bottom-up), samt högskoleövergripande statistikuppföljning.
Årliga resultat redovisas i årsredovisningen och den bilagda årliga miljörapporten, samt i en separat hållbarhetsredovisning. Analyser av dessa resultat presenteras för Högskolans ledningsgrupp (ledningens genomgång) i april och ligger till grund för identifiering av övergripande utvecklingsområden. Dessa bearbetas som en del i dialogerna med arbetsenheterna under våren och utvecklas till förslag till prioriterade hållbarhetsområden i ÖVP i juni. Vid högskolans ledningsgrupps strategiska möte kring hållbar utveckling i september diskuteras förslaget till prioriterade hållbarhetsområden och i oktober fastställs de i ÖVP. Vid sidan om denna övergripande process ingår hållbar utveckling även som en del i de högskoleövergripande strategiska diskussionerna kring utbildning och forskning, där hållbarhet integreras i utvecklingsplanerna samt prioriterade utvecklingsområden för utbildning och forskning i ÖVP och arbetsenheternas verksamhetsplaner (top-down).
Figur 1: Årlig process för uppföljning och planering av hållbarhetsarbetet
3. Uppföljning, identifiering och ansvar utvecklingsområden
Samtliga arbetsenheter ansvarar för att leva upp till policyn för hållbar utveckling genom att planera, genomföra verksamhet, följa upp och utifrån utvärdering av verksamheten göra förbättringsåtgärder. Detta görs i den högskoleövergripande årscykeln och till den knutna lokala handlingsplaner.
Uppföljningen av hållbarhetsarbetet hålls samman av Hållbarhetsrådet med stöd av samordnarresurser från förvaltningen. Det som följs upp är måluppfyllelsen i relation till de mål som finns i policyn för hållbar utveckling och hållbarhetsmålen i strategi för hållbar utveckling och som förverkligas genom utpekade utvecklingsområden i den ordinarie verksamhetsplaneringen. De områden som följs upp är:
- Utbildning
- Forskning
- Stödjande verksamhetsprocesser och campus
- Samverkan
Mycket av uppföljningen görs genom högskoleövergripande datainsamling från centrala system samt via kvalitetssystemen för utbildning och forskning.
Rektor har det yttersta ansvaret för högskolans hållbarhetsarbete, men kvalitets- och utvecklingsarbetet kring hållbar utveckling sker främst i följande funktioner:
3.1. Hållbarhetsrådet
Hållbarhetsrådet ansvarar för att samordna den övergripande analysen och uppföljningen av högskolans hållbarhetsarbete, med stöd av de samordnarresurser inom hållbarhetsrådet som förvaltningen tillhandahåller. Hållbarhetsrådet är rådgivande till rektor och högskolans ledningsgrupp i hållbarhetsarbetet och tar också fram förslag till utvecklingsområden i ÖVP. Vidare är hållbarhetsrådet ett samverkansorgan och plattform för erfarenhetsutbyte mellan olika arbetsenheter, kollegiala organ och verksamhetsstöd. Där sker också avrapportering, information och medskick kring linjefrågorna, exempelvis remissvar, uppföljning av hållbarhetsarbetet utifrån lagkrav, uppföljning av handlingsplan, samt beredning m.m.
3.2 Arbetsenheterna
Arbetsenheterna följer upp sina lokala hållbarhetsmål, handlingsplaner och aktiviteter och rapporterar in dessa senast i början av varje kalenderår via en central rapportmall som lämnas in senast i mitten av januari. Från och med 2022 rapporteras så mycket som möjligt in via AVU:erna vid samma datum, men där mallen ingår som bilaga och stöd. I samband med översyn av lagefterlevnad och riskbedömning kontaktas arbetsenheterna vid behov för att bedöma lagefterlevnad för till exempel miljöledning, hantering av kemikalier, farligt avfall och riskbedömning för aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. Detta utgör ett av underlagen till HLG:s strategiska möte kring riskbedömning. Analyser av resultat ligger till grund för förslag till utvecklingsområden i ÖVP och AVP.
Institutionerna håller ihop och ansvarar för uppföljning av hållbar utveckling i utbildning och forskning på sin enhet, med stöd av institutionsnämndernas årliga uppföljningar inom ramen för kvalitetssystemen för utbildning och forskning. Vid behov ansvarar institutionerna för att efterfråga underlag från forskningsmiljöerna, institutionsnämnder, programråd och ämnesråd. Handlingsplan för förbättrings- och utvecklingsprojekt ska upprättas och bifogas enhetens AVP. Övrig planering och uppföljning av hållbarhetsarbetet inom institutionen beslutas av prefekt.
Förvaltningen ansvarar särskilt för att ta fram och sammanställa data ur högskolegemensamma system och enkäter för uppföljning och analys av måluppfyllnad på högskoleövergripande nivå och enhetsnivå. Resultaten analyseras av berörda avdelningar eller arbetsgrupper på förvaltningen. Förvaltningens ledningsgrupp (FLG) gör en handlingsplan för förbättrings- och utvecklingsprojekt, och den bifogas förvaltningens verksamhetsplan (AVP). Uppföljning av utvecklingsprojekten görs separat och bifogas förvaltningens verksamhetsuppföljning (AVU). Övrig planering och uppföljning av hållbarhetsarbetet inom förvaltningen beslutas av högskoledirektör.
Studentstöd och bibliotek ansvarar särskilt för att göra årliga bibliometriska analyser av forskning inom området hållbar utveckling. Handlingsplan för förbättrings- och utvecklingsprojekt ska upprättas och bifogas enhetens AVP. Uppföljning av utvecklingsprojekten görs separat och bifogas enhetens AVU. Övrig uppföljning av hållbarhetsarbetet inom Studentstöd och bibliotek beslutas av bibliotekschefen.
3.3 FUN och institutionsnämnderna
Forsknings- och utbildningsnämnden ansvarar för att följa upp hållbar utveckling i forskning och utbildning och identifiera utvecklingsområden på den högskoleövergripande nivån, i dialog med Hållbarhetsrådet och arbetsenheterna. Resultatet av analyserna utgör underlag till Högskolans ledningsgrupps årliga strategiska diskussioner kring utbildning och forskning. Institutionsnämnderna har samma ansvar på institutionsnivån och ger underlag för prefekt och institutionernas ledningsgrupp att fatta strategiska beslut kring hållbarhetsarbetet på den lokala nivån.
3.4 Övrigt ansvar för planering och uppföljning
Ansvar för hållbarhetsarbetet följer gällande arbets- och delegationsordning.
Medarbetarna ansvarar för att utifrån policy för hållbar utveckling och sin yrkeskompetens bidra till att planera, genomföra, utvärdera och vid behov göra förbättringar i relevanta delar av högskolans hållbarhetsarbete.
3.5 Uppföljningsschema
Nedanstående schema förklarar vilka uppföljningar som ska göras när och med vilken intervall, uppföljningens syfte, vem som ansvarar för utförandet samt vem som tar emot uppföljningsresultat och vem som ansvarar för att upprätta och följa upp handlingsplan för förbättringsåtgärder.
BILDER