Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Miljöarbetet vid statliga myndigheter regleras ytterst genom lagar, förordningar och regeringens årliga regleringsbrev. Liksom alla andra myndigheter har Högskolan Väst i uppdrag att verka för en bättre miljö. Högskolan redovisar årligen sitt arbete med miljöledning till Naturvårdsverket och i vilken utsträckning uppsatta mål har nåtts.
Det övergripande målet för högskolans miljöledningsarbete är att minska sin negativa miljöpåverkan, med särskilt fokus på klimat, biologisk mångfald, rent vatten och ren luft.
De områden där högskolans verksamhet har störst påverkan på miljön har identifierats i miljöutredningar. I den senaste miljöutredningen identifieras följande områden:
Miljöpåverkan bedöms i relation till internationella överenskommelser, nationella beslut och regleringar samt högskolans egna prioriteringar. Viktiga utgångspunkter för bedömningen är Agenda 2030, Sveriges klimatramverk och miljömål samt Klimatramverk för universitet och högskolor som Högskolan Väst har undertecknat.
I januari 2021 fastställdes ny policy för hållbar utveckling samt nio övergripande hållbarhetsmål som återfinns i högskolans strategi för hållbar utveckling. De övergripande hållbarhetsmålen utgör också högskolans övergripande miljö- och klimatmål för perioden 2021-2023 under vilka det finns mer specifika och mätbara miljö- och klimatmål. Långsiktiga klimatmål fram till 2045 har också beslutats och återfinns i strategi för hållbar utveckling.
I rutin för planering och uppföljning hållbarhetsarbetet beskrivs årshjulet för högskolans hållbarhetsarbete där högskolans miljöarbete ingår. Här ingår datum för insamling och rapportering av årsresultat, ledningens genomgång, miljörevision sam hur miljöfrågorna integreras i den ordinarie verksamhetsplaneringsprocessen. Länk till sidan "Så här jobbar vi med hållbar utveckling".
Exempel på policies med relevans för miljöarbetet är mötes- och resepolicyn och inköpspolicyn. Rutinbeskrivningar för centrala delar av miljöarbetet finns på medarbetarportalen vad gäller hållbara tjänsteresor, men ska utveckla i anslutning till andra relevanta processer som har stor miljöpåverkan.
Högskolans miljöarbete regleras av miljöledningsförordningen (SFS 2009:907) enligt vilken alla statliga myndigheter är skyldiga att ha ett miljöledningssystem. Naturvårdsverket ansvarar för att stödja myndigheter att utveckla miljöledningssystem samt årligen följa upp miljöledningsarbetet och dess resultat.
För mer information, se Naturvårdverkets webbplats
2022 ökade den negativa miljöpåverkan från resande och förbrukningen av verksamhetsel ökade något, medan övrig påverkan låg påungefär samma nivå som 2021.
Här hittar du en sammanfattning av föregående års resultat.
Resultaten för 2022 beskrivs i sin helhet i högskolans miljörapport till Naturvårdsverket.
Kontakt
Kvalificerad utredare
Hanna Stafhammar Kjellgren
E-post:
hanna.stafhammar-kjellgren@hv.seTelefon:
0520223684Rumsnummer: E429