Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Upplevelsen av att bo i ett annat land var bra från Amanda, som tidigare bott i Sverige hela sitt liv. I Nederländerna fick hon utforska och se nya saker och hon utvecklades mycket som person.

"Du kanske inte känner någon där och du är någonstans som du inte har varit tidigare, vilket gör att du hittar ny sorts trygghet. Åtminstone var det så för mig" säger hon.

Nya vänner, från hela världen

Amanda har träffat många nya människor under sitt utbyte, vilket har gett henne en bättre förståelse för olika kulturer människor har i olika delar av världen.

”Jag har fått vänner från hela världen, till exempel från Brasilien, Wales, Tyskland och Schweiz, som alla kommer med olika erfarenheter. Vi har så roligt tillsammans, det är vansinnigt hur snabbt man kommer nära människor. Det blir speciellt såt eftersom vi alla går igenom samma sak, av att vara hemifrån.”

Och det är med sina nya vänner Amanda har haft roligast under sin tid utomlands. De har besökt olika städer och platser, gått ut på barer och fester, och naturligtvis studerat tillsammans. Det är också dessa ögonblick Amanda kommer att sakna mest när hon kommer tillbaka till Sverige.

”Det kommer att bli så konstigt att ha spenderat så mycket tid tillsammans med människor och att sedan separeras. Jag kommer att sakna allt det roliga vi har gjort och de lediga perioderna mellan studierna, då vi kunde resa till olika platser och utforska.”

Överraskningar över att bo i ett annat land

De stora skillnaderna mellan Sverige och Nederländerna var en överraskning för Amanda. Till exempel fick hon veta hur välutvecklat Sverige är när det kommer till saker som digitalisering och återvinning, jämfört med Nederländerna.

En annan överraskning var sättet att studera.

"Jag blev förvånad över hur olika vårt sätt att studera är, allt från antalet kurser du läser, till hur kurser är uppbyggda och hur de betygsätter dig."

Detta var en utmaning för Amanda, som ibland hade svårt att anpassa sig till detta nya sätt att studera.

”Hemma är jag van vid att läsa en kurs i taget och ansvara för mina egna studier. Här har jag läst flera kurser samtidigt och haft läxor att göra varje vecka.”

Tips till andra studenter

Amanda rekommenderar alla som vill åka utomlands att börja leta bostad i god tid. För henne var nämligen att hitta boende en utmaning.

"Det är säkert olika beroende på vart du ska, men i Nederländerna är det väldigt svårt att hitta ett ställe att bo på. Studentbostäderna som skolan tillhandahöll blev snabbt fulla, så jag var tvungen att skaffa ett eget boende. Så jag rekommenderar alla som ska åka på utbyte att börja leta bostad tidigt.”

Hon rekommenderar också att spara pengar innan resan och att undersöka platsen du vill åka till. På så sätt kan du bättre veta vad du kan förvänta dig. Speciellt vad gäller var universitetet ligger och vad staden har att erbjuda.

"Också, när du kommer till det nya landet, ha ett öppet sinne. Jag försökte säga ja till allt för att verkligen lära känna folk eftersom jag inte kände någon där sen innan.”

Används i samband med att projekt har fått EU-finansiering.
Senast uppdaterad