IAMSuper
IAMSuper syftar till att förbättra förståelsen av mikrostrukturbildning i additivt tillverkade Ni-baserade superlegeringar genom modellering.
Haynes®282® (Haynes International, USA) är en av de Ni-baserade superlegeringarna som används för applikationer för turbinens bakre ram och turbinavgashus. De främsta anledningarna till användningen av denna legering beror på kombinationen av egenskaper som kryphållfasthet, termisk stabilitet och tillverkningsbarhet. På grund av den utmärkta tillverkningsbarheten hos denna legering finns det ett stort intresse inom industrierna att tillverka Haynes 282 genom pulverbäddsfusionstekniker (PBF).
Eftersom PBF gör det möjligt att producera komplexa lättviktsdelar i nästan nätform och möjligheten att anpassa mikrostrukturen under bearbetning, förbättrar det i slutändan effektiviteten och ökar hållbarheten inom flyg- och gasturbinindustrin. Men fortfarande är kunskapen och förståelsen inom PBF av Haynes 282 ännu inte tillräckligt mogen för att industrin med säkerhet skulle kunna använda den för komponentproduktion. Detta kan tydligt ses eftersom det bara finns ett fåtal vetenskapliga publiceringar om PBF från Haynes 282.
I allmänhet är metall-PBF en komplex process som involverar många processparametrar och tillverkningssteg. Under tillverkningen genomgår det byggda materialet komplexa termiska cykler på grund av byggprocessen lager-på-lager. Dessutom orsakar efterbehandling, såsom varm isostatisk pressning (HIP) och värmebehandling, ytterligare förändringar av materialet som väsentligt påverkar komponentens funktionella prestanda. Därför är det viktigt att identifiera effekten av dessa termiska förhållanden på mikrostrukturen och hur dessa mikrostrukturer påverkar de tryckta delarnas funktionella prestanda och kvalitet. Att förstå dessa relationer gör det också möjligt att optimera PBF-mikrostrukturerna för önskade applikationer vilket är av stort intresse för projektpartnerna.
För att stärka kunskapen och påskynda utvecklingen inom detta område behövs därför ytterligare vetenskaplig forskning. Därför är det vetenskapliga målet med detta projekt att identifiera nyckelsamband mellan termiska förhållanden och mikrostrukturbildning i PBF av Ni-baserad Superalloy Haynes 282 genom en modelleringsmetod.
Forskningsområde
- Teknik
- Produktionsteknik
Forskningsmiljö / Institution
- Produktionsteknik
- Primus (KK-miljö)
- Institutionen för ingenjörsvetenskap
Projektledare
- Chamara Kumara
Forskningspartner
- Arcam AB
- Siemens Energy
- GKN Aerospace
- Quintus Technologies
- Sandvik Machining Solutions AB
Forskningsfinansiär
- KK-Stiftelsen
Projekttid
2022 - 2024