Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Alexandra Davidsson

Unik internationell inriktning
- Det som främst lockade mig att söka till IPPE var ju självklart dess unika internationella inriktning. Det kändes så rätt att studera både statsvetenskap med en minor i ekonomi på engelska & som en bra ingång för en internationell karriär, säger Alexandra Davidsson, alumn på Programmet för Internationell Politik och Ekonomi (IPPE).

- Det är sjukt najs att all undervisning sker på engelska, och alla fantastiska människor man får träffa i programmet som både kommer från Sverige och andra delar av världen. Men rent studiemässigt så var det spännande hur man kompletterade statsvetenskapen, politiken, nationalekonomin och ekonomisk geografi med varandra, och man fick verktyg att med alla dessa teorier och praktiker analysera globala händelser, något som jag haft stor nytta av i mitt arbete som Generalsekreterare.

Från Trollhättan till Rom och New York
Idag arbetar jag som Generalsekreterare för en ideell förening som heter Medveten Konsumtion som har sitt säte i Stockholm, där jag fokuserar på hållbarhet och cirkulär konsumtion. Vi driver olika kampanjer, som #whitemonday som exponerades för 74 miljoner 2019 och spreds globalt, håller föreläsningar, fungerar som remissinstans till regeringen i klimat och konsumtionsfrågor och myntar nya ord som prylsvinn och cirkulent. 
Jag har också jobbat som projektledare i en annan förening med anti-sextrafficking & Fair Sex-frågor. Innan det gjorde jag två fellowships på FNs högkvarter i New York och FNs Världslivsmedelsprogram i Rom.

Goda språkkunskaper
- Genom utbildningen fick jag en särskild typ av kompetens, det är främst omvärldsanalysen och förmågan att bredda den genom ingången statsvetenskap och ekonomi. Sedan, på grund av utlandsvistelserna är givetvis min engelska på en helt annan nivå än när jag började programmet, och det är ganska eftertraktat oavsett om man jobbar i Sverige eller utomlands.

Spännande tid
- Just nu lever jag i en ganska spännande tid av mitt liv. Jag har förutom att få bedriva roligt PR-arbete, blivit nominerad till Sveriges Framtida Kvinnliga Ledare av Ledarna och WES Group (Women Executive Search) och utsågs nyligen till en av Sveriges främsta hållbarhetstalanger under 33 år 2020 av Aktuell Hållbarhet. Planerna just nu är att fortsätta engagera mig i mina hjärtefrågor. Det jag inte trodde skulle vara möjligt genom föreningen är arbete utomlands, men sedan 2019 har jag börjar föreläsa där också. T ex i Gdansk och Moskva vilket känns roligt!

Alexandras råd till blivande IPPE-studenter
- De två första veckorna är jobbigast när man gör omställningen från svenska till engelska, men ge det tid för det kommer gå lättare och lättare. Tänk också på att det tar ca 1-2 terminer innan man kommit in i hur man studerar i "högskole-flowet" men att det också kommer att ge sig. Haha det var också rätt nyligen det slog mig att "nu kan jag äntligen det här med att skumläsa", det blir gärna så efter många rapporter. När jag pluggade var jag så rädd för att missa något, men våga ändå skulle jag säga. Och passa på att verkligen utnyttja möjligheterna till praktik eller studier utomlands, det är inte bara kul utan det väger också tungt i ditt CV, säger Alexandra.

 

Senast uppdaterad