Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Asun Valiente,docent i svetsmetallurgi

Kastruller, kirurgiverktyg, pipelines, broar …  rostfritt stål används i en mängd olika produkter eftersom materialet har många fördelar. Ungefär 50 miljoner ton rostfritt stål används till produktion varje år. Asun Valiente har lång erfarenhet av att studera hur stålets egenskaper och mikrostruktur påverkas vid svetsning. Den 10 juni antogs hon som docent i svetsmetallurgi – rostfritt stål ,vid Högskolan Väst.

Berätta, vad handlar din forskning om?

– Mitt område är svetsmetallurgi för rostfritt stål.  Eftersom metallens mikrostruktur och egenskaper påverkas vid svetsning eller additiv tillverkning är det viktigt att förstå vad som händer med materialet för att kunna få rätt egenskaper på den färdiga produkten.

Vad arbetar du med just nu?

– Jag har precis avslutat ett mycket framgångsrikt projekt i samarbete med industrin. Vi undersökte möjligheten att tillverka komponenter i duplext rostfritt stål med hjälp av laserbaserad additiv tillverkning. Det var ett otroligt intressant projekt eftersom vi arbetade i ett tvärvetenskapligt team med kompetenser inom metallurgi, simulering, processkontroll och automation.

Vilka är de största utmaningarna inom ditt forskningsområde?

– Det finns gott om utmaningar och det gillar jag! Exempelvis finns det mycket intressanta legeringar som skulle kunna användas inom energiindustrin och bidra till att öka hållbarheten vid energiproduktion. Men det finns en del specifika utmaningar kring metallerna som behöver lösas. Där ser jag att forskningen har ett mycket viktigt uppdrag.

Kontakt: e-post: asun.valiente@hv.se, tel. 0520-22 33 46

Senast uppdaterad