Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Den fjärde industriella revolutionen gör nu sitt intåg även i små och medelstora industriföretag. För att vara konkurrenskraftig investerar företag i nya produktionssystem där automatiserade robotar gör det som montörerna tidigare gjort. En stor omställning som genomsyrar hela företaget.

– De nya robotarna har mycket mer avancerade, nästan mänskliga egenskaper och möjligheter. Operatören behöver ha en ny typ av kompetens där både hantverkskunnande och programmeringskunskaper ingår, säger Masood Rangraz.

 – Det väcker en rad olika frågor och funderingar: Hur lär man en robot att göra det som du själv har gjort tidigare? Hur överför operatören den kunskap som sitter i händerna? Hur säkerställer man att robotarnas jobb håller hög kvalitet? Vilka konsekvenser får det när människan på sikt förlorar viss kompetens?

Följer Husqvarnas omställning

Ett av företagen som Masood studerar är Husqvarna som ställer om till automatiserad produktion av vevaxlar. Här har personalen deltagit i utvecklingsarbetet från start och några av dem har gått en ettårig förberedande utbildning.

– Jag följer företaget under deras omställningsresa genom att intervjua personalen i olika skeden och filma operatörerna under arbetet. Företaget är mycket positivt till att delta i forskningen. De ser möjligheter att få värdefulla kunskaper på köpet.

Söker fler industriföretag

Masood söker efter fler industriföretag som är på gång att byta produktionssystem och som vill delta i hans forskningsstudie.

– Mitt projekt bygger på samverkansforskning där industriföretagen bidrar med sina erfarenheter och expertis, och där jag stöttar med min forskningskompetens, förklarar Masood.

– Att göra en så här stor omställning utan att vara väl förberedd kan bli en dyrköpt erfarenhet.

Robotarna tar över slitsamma moment

När roboten tar över människans uppgifter skapar det helt nya möjligheter och nya uppgifter. Istället för att arbeta med ergonomiskt slitsamma tillverkningsmoment kan personalen ta nya mer avancerade roller i tillverkningen.

– Tidigare forskning om robotiseringen handlar främst om tekniska gränssnitt, medan Masoods nystartade projekt greppar över frågan på systemnivå, förklarar Masoods handledare Lena Pareto som är docent i Informatik vid Högskolan Väst.

Miljö-FIA – ny demomiljö på PTC

I höst invigs en ny och helt unik demonstratormiljö som fått namnet Miljö-FIA. Det är en produktionscell på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan där företag kan ta del av forskares resultat och lära sig mer om automatiserad produktion. Även här kommer Masood att göra observationer under lärprocesser som industriföretag deltar i.

Senast uppdaterad