Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Högskolan har en lång tradition av att utbilda lärare. En viktig del är den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. I den nya "AIL-lärarutbildningen" har högskolan tagit kombinationen teori och praktik ett steg längre.
Angelica Dahlman, högskolans projektledare för AIL-lärarutbildningen, och studenten Rasmus Nordgren, som läser andra året av utbildningen.
- Alla är väldigt positiva till utbildningen. Det finns en stark kraft i att utbilda bra lärare, säger Angelica Dahlman, högskolans projektledare för AIL-lärarutbildningen*.
Programmet bygger på idén om växelverkan mellan teori och praktik. Därför jobbar studenterna halvtid och läser 67 procent av heltidsstudier. Det studenterna lär sig under lektionerna på campus tar de med sig till arbetet på sin skola. Lika viktigt är det som uppstår i klassrummet och som studenterna sedan reflekterar över tillbaka på campus. Angelica ger ett exempel:
– Studenterna läser om elevers motivation i en kurs och får i samband med det möjlighet att pröva olika teorier om motivation under arbetet i klassrummet, men de kan även ta med sig sina praktiska dilemman kring elevers motivation till campus för att diskutera vad som faktiskt händer i klassrummet.
– Detta sätt att arbeta ger studenten möjlighet att se en koppling mellan teori och det praktiska 'görandet' i klassrummet.
Studenten Rasmus Nordgren, som nu läser andra året av utbildningen, säger:
– Det blir ytterligare en nivå på lärandet när vi hela tiden kan se länken mellan det teoretiska och det praktiska, båda delar förhöjs av varandra.
– Utbildningen medför ett konstant utvärderande och reflekterande av alla lärsituationer. Hur kan jag utveckla nästa lektion? Hur gör jag så att eleverna får förutsättningar för maximal utveckling? Att vi är en hel klass av studenter med liknande arbete gör att lärandet får ytterligare en dimension.
Angelica Dahlman berättar att utbildningsupplägget togs fram i samverkan med skolhuvudmännen.
– Samverkansdelen har varit oerhört viktig. Vi förenas i det gemensamma målet att vi alla vill ha fler lärare.
Barbro Petersen, rektor på Tingbergsskolan i Lilla Edet, ser en stor vinst med att ha en AIL-lärarstudent på skolan.
– Kombinationen som tjänsten består av utvecklar lärare till nivåer som enbart studier eller arbete inte kan möjliggöra.
Lärarprogrammen årskurs 4-6 har, så väl nationellt som vid Högskolan Väst, haft ett lågt söktryck.
– I det reguljära programmet var det problem att fylla platserna, inför hösten 2019 hade vi nu på det nya programmet cirka 150 förstahandssökande till 30 platser, säger Angelica Dahlman.
En klar målsättning med nya programmet är att nå målgrupper som annars kanske inte sökt sig till en lärarutbildning.
– Eftersom studenterna endast är i Trollhättan en dag per vecka, och har jobbet i sin närhet så når vi andra personer. Det möjliggör exempelvis för småbarnsföräldern i norra Bohuslän att satsa på utbildningen, säger Angelica Dahlman.
Men även kommunerna vinner på upplägget, menar hon.
– Mindre kommuner i vårt upptagningsområde, som kanske tidigare haft svårt att rekrytera lärare, har lättare nu. Nu är det personer som redan bor i kommunen som utbildar sig och finns kvar där under hela utbildningstiden – och förhoppningsvis längre.
* AIL-lärarutbildningen heter Grundlärarprogrammet med inriktning årskurs 4-6: Arbetsintegrerad lärarutbildning, 240 hp
Text: Anna Tanderud
Artikeln hämtad från Högskolan Västs magasin Västpunkt - 30-årsjubileum, nov 2020.