Diskriminering vid anställning
Projektet syftar till att undersöka mekanismer och processer för etnisk diskriminering vid anställning genom att analysera beslutsprocessen i en vinjettstudie med hjälp av eye-tracking i kombination med dialog och enkät.
Projektets grundläggande forskningsbidrag är att genom eye-tracking-data förstå mekanismer och processer för etnisk diskriminering vid anställning, som redan är påvisat genom andra typer av experimentella metoder som korrespondenstest. Korrespondenstest kan mäta förekomsten av diskriminering i det initiala screening-stadiet i jobbansökan, men metoden kan inte adressera processen efter den första screeningen.
Detta eye-tracking-experiment utgår från en situation som liknar slutprocessen i en anställning, där rekryterare ska diskutera vilka kandidater som ska anställas från ett fåtal kandidater. Detta återspeglar också en process där jämförelse och bedömning av färdigheter och kvalifikationer spelar en viktig roll i hur rekryterare utvärderar den sökande. För att belysa hur påverkan av födelseland (att vara infödd eller utländsk född) liknar eller skiljer sig i anställningsprocessen när indikation på minoritetsbakgrund finns (signalerad genom etniska namn), kommer detta projekt specifikt att jämföra diskriminering mot utländska födda migranter (första generationen) mot svenskfödda personer med invandrarbakgrund (andra och tredje generationens migrantbakgrund av etniskminoritet), båda grupper med utbildning förvärvad i Sverige. Den senare gruppen representerar en grupp som har kulturell kompetens och utbildning liknande svenskfödda med två svenskfödda föräldrar, de så kallade ”etniska svenskarna”.
Forskningsområde
- Samhällsvetenskap
Forskningsmiljö / Institution
- Övrig forskning
- Institutionen för ekonomi och IT
Projektledare
Övriga projektmedverkande
Ansvarig forskare: Sayaka Osanami Törngren, Malmö universitet
Medverkande forskare: Marcus Nyström, Lunds universitet
Forskningsfinansiär
- Vetenskapsrådet
Projekttid
2022 - 2024