Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Tre studenter på ett café.

Vi träffar dem på ett av stans många mysiga kaféer för att prata kårliv, bostadsgaranti, hemlängtan och varför studenter trivs just här. Oavsett om man kommer från Arvidsjaur, Stockholm eller Lilla Edet.

En riktig studentstad

Det är ingen tillfällighet att fiket där vi möts lockar med studentrabatt.
– Det märks att Trollhättan är och vill vara en studentstad. Att många butiker erbjuder rabatter är bara ett av flera bevis för det, säger stockholmaren Martin Högberg, som var kårordförande läsåret 2014/2015.  Nu läser han sista terminen på lärarutbildningen med inriktning mot högstadiet och ämnena engelska och svenska. Samtidigt har han via sin praktik redan fått en fast tjänst på Sjuntorpsskolan utanför Trollhättan, där han i väntan på sin examen börjat jobba deltid. Anställningen är med andra ord ett direkt resultat av högskolans arbetsintegrerade profil.
– Det har verkligen betytt mycket för mig, säger Martin.

Mycket trivsel på få kvadrat

Filippa har han träffat tidigare genom kårarbetet, medan Erik är en helt ny bekantskap. 
– Jag har inte varit med på så jättemånga aktiviteter, eftersom jag bott i Trollhättan länge och har ett lite annat socialt liv utanför skolan än de inflyttade studenterna, säger Erik. Han är ursprungligen från Lilla Edet, som ligger två mil söder om stan, i riktning mot Göteborg. Efter att ha bott och jobbat i Småland, Stockholm och England under ett par år kom Erik tillbaka och läser nu till sjuksköterska på hemmaplan.

Han känner ett visst ansvar för att Högskolan Väst ska vara en bra högskola och att alla inflyttade studenter trivs. När det gäller Martin Högberg och Filippa Hallnor behöver han inte oroa sig.

– Jag trivs oerhört bra, försäkrar Filippa, som lämnade Arvidsjaur i augusti 2014.
Hon bor fortfarande kvar i sin korridoretta på 21 kvadratmeter och har inga planer på att byta till något större. 
– Det går faktiskt att göra en liten etta ganska personlig och mysig, försäkrar hon.

Många pubar och kaféer

Så värst många hemresor till Stockholm har det dock inte blivit för Martin de senaste åren. Idag är han sambo med Matilda från Orust, som också läser på högskolan, och paret har lämnat studentboendet bakom sig.
Vi lämnar fiket och tar en promenad utmed kanalen som rinner genom centrum. Vi passerar Café Strandgatan, som är en populär mötesplats under sommarhalvåret.
– Här är helt perfekt att sitta i solen, alldeles vid vattnet. Men över huvud taget finns det många trevliga uteställen. Inte minst för oss som gillar fotboll, säger Erik. 
Precis som Martin håller han på Liverpool i engelska ligan och de bestämmer sig under studenttrions gemensamma trollhättetur att avnjuta kommande matcher tillsammans på någon av stans många sportbarer.

Tuffa löpspår runt fallen

Filippa har inget emot vare sig trevliga utekvällar eller sport, men tar hellre en joggingtur utmed slussarna än att bänka sig framför fotboll. Även Martin och Erik trampar gärna de fina löparspåren ovanför fallen, som är Trollhättans turistattraktion nummer ett. Och när Filippa föreslår en träningstur upp till Kopparklinten, där man har utsikt över hela stan, blir det tummen upp från fotbollsnördarna.
– Här finns riktigt bra intervalltrappor, säger Martin och pekar upp till höger när vi rullar över bron vid Olidan, ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk. I somras deltog han för första gången i Trollhättans kända löpartävling Kraftprovet, som varje år lockar både elit och motionärer i samband med den tre dagar långa stadsfestivalen Fallens Dagar i mitten av juli. 

Stan har även flera bra gym, men just att rensa hjärnan från tentor och föreläsningar med joggingskor på fötterna är ett oslagbart recept.

Filippa trivs med vi-känslan

Filippa, som jämfört med Arvidsjaur känner att hon nu har flyttat till en riktig storstad, gillar att högskolan är en så central del av Trollhättan.
– Att campus ligger samlat gör att man får en annan vi-känsla än vid större universitet, där allt ligger utspritt. När jag kommer till skolan hejar jag på minst tio kompisar på väg till salen. 

Erik har nu blivit mer aktiv i studentlivet än han var i början.
– Det gör att jag känner en starkare gemenskap med skolan. Nu har jag både mitt ”vanliga” umgänge och dessutom ett roligt studentliv. Det är en bra kombination. Efter studierna kan Erik tänka sig att flytta norrut och göra motsatt resa som Filippa gjort.
– Där finns en extra stor efterfrågan på vårdpersonal och det skulle kännas bra att jobba där man verkligen behövs, resonerar Erik.

Studentmixen ger fler perspektiv

Filippa, Martin och Erik går alla tre i klasser med en blandning av yngre och äldre studenter. Några bor i stan, en del är inflyttade och andra dagpendlar. Så ser det ut på de allra flesta program. Tack vare de snabba tågförbindelserna är det många studenter från Göteborg med omnejd.

– Jag gillar mixen av studenter. Här finns både det traditionella studentlivet med kårliv, sittningar och tentafester, men också fler perspektiv, tack vare att många befinner sig i olika skeden av livet, säger Filippa, som börjar känna sig som en riktig trollhättebo.
– Jag vågar knappt säga det, men det har gått så långt att jag tar kort på renar när jag kommer hem till Arvidsjaur. Som värsta turisten.

Mer om studenterna i intervjun

 

Erik Pettersson

Ålder: 26 år
Kommer från: Lilla Edet
Utbildning: Sjuksköterska

Därför hamnade jag i Trollhättan: Jag har flyttat runt en del och jobbat och när sjuksköterskeutbildningen fanns på hemmaplan kändes det smidigt att plugga här.

Därför trivs jag: Att kunna gå på högskola och ändå ha kvar sitt sociala liv vid sidan av skolan är en väldigt bra lösning för mig.

Tips för nyinflyttade: Stan har många sköna pubar och kaféer. Att vara med och hjälpa till med kåraktiviteterna är ett roligt sätt att träffa nya människor.

Och en sak till: Eriks specialintresse är film och han har en filmklubb ihop med några vänner.

Filippa Hallnor

Ålder: 22 år
Kommer från: Arvidsjaur
Utbildning: Lantmäteriingenjör

Därför hamnade jag i Trollhättan:
 Här fanns utbildningen jag sökte och jag var sugen på att flytta och vidga perspektiven lite.

Därför trivs jag
: Tack vare att campus ligger samlat skapas en stark gemenskap. Dessutom är högskolans lokaler fräscha och moderna.

Tips för nyinflyttade:
 Var aktiv och delta i många kåraktiviteter, så lär du känna mycket folk direkt.Ta cykeln och se dig om i stan.

Och en sak till:
 Filippa är kulturhistorisk sameguide hemma i Arvidsjaur och är grym på att joika.

Martin Högberg

Ålder: 26 år
Kommer från: Stockholm
Utbildning: Högstadielärare svenska/engelska

Därför hamnade jag i Trollhättan:
 Jag ville se västra delen av Sverige och Trollhättans bostadsgaranti och bra tågförbindelser bidrog till mitt val.

Därför trivs jag: Här finns en grundtrygghet, plus att kårlivet och utelivet är riktigt bra trots att det inte är en jättestor stad.

Tips för nyinflyttade:
 Se dig omkring i stan och ta tag i studentkårens faddrar. De svarar på frågor och ser till att du snabbt känner dig hemma.

Och en sak till:
 Martin läste kriminologi innan han flyttade till Trollhättan, men fick aldrig hela svaret på frågan varför människor begår brott.

Senast uppdaterad