Lärarlyftet SFI
Den här kursen är en uppdragsutbildning som ges inom ramen för Lärarlyftet på uppdrag av Skolverket och kan endast sökas av personal med huvudmannens intygande.
Målgrupp
För dig med lärarlegitimation som vill utöka din lärarbehörighet med svenska som andraspråk för SFI. Kursen är även öppen för dig som saknar lärarbehörighet men som vill fördjupa dina kunskaper inom svenska som andraspråk för vux.
Kursen syftar till
att du utifrån ett vetenskapligt och didaktiskt perspektiv ska utveckla ämneskunskaper för undervisning inom utbildning i svenska för invandrare (sfi). I kursen behandlas aktuell forskning som är relevant för läraruppdraget inom utbildning i svenska för invandrare (sfi), och din undervisningsvardag knyts till kursens olika moment.
Kursen innehåller sex delkurser om vardera 5 hp. Kursen startar med en diskussion om attityder, identitet och språk i den första delkursen "Migrationsprocesser och flerspråkighet". Därefter kommer delkurserna "Språkstruktur och det svenska språksystemet i ett andraspråksperspektiv", "Andraspråksutveckling och lärande", "Litteracitetsutveckling", "Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt" och avslutas med delkursen "Utvärdering, betyg och bedömning".
Undervisningsform
Kursen ges helt på distans, men med obligatoriska träffar i e-klassrum i delkurs 1, 4 och 5. Kursen ges på halvfart (50%).
Möjlighet till validering i Lärarlyftet
Den som läser uppdragsutbildning som sker på uppdrag av Statens skolverk, även kallat lärarlyftet, har rätt att få sin ansökan om tillgodoräknande prövad. För validering och tillgodoräknande inom Lärarlyftet använder Högskolan Väst ett digitalt ansöknings- och administrationssystem, Valda. Efter du har blivit antagen till en lärarlyftskurs, får du information om hur du går tillväga vid tillgodoräknande och validering.
Frågor
Har du frågor kring Lärarlyftet är du välkommen att kontakta studievägledare
Gunnel Matsson
Huvudmannaintyg
På Skolverkets hemsida hittar du blanketten för huvudmannaintyget:
Skolverket