Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Alumn som står i arbetskläder i ett ställverk

Faruk berättar att han kom till Sverige från Turkiet 2008 på grund av kärleken. Han kunde inte svenska och hade arbetat som dykinstruktör. För att lära sig språket så började han på SFI och därefter läste han olika kurser på gymnasienivå för att förbättra sin svenska.

- Först hade jag inga planer på högre utbildning men så småningom bestämde jag mig för att läsa en ingenjörsutbildning. För att få en grundläggande behörighet behövde jag först läsa på vuxenutbildningen. Där startade jag år 2017 och ett år senare kom jag in på Elektroingenjör - elkraft på Högskolan Väst, säger Faruk.            

Att det blev just Trollhättan Energi var viktigt för Faruk som alltid velat göra någonting för klimatet och är idag nöjd över att vara anställd på ett företag som är med i förändringsprocessen för ett bättre klimat.

- Jag utförde mitt examensarbete för Trollhättan Energi, där uppdraget var ”att ersätta de dieselgeneratorer de har, med batterier”. Trollhättan Energi tyckte om mitt arbete och erbjöd mig därför en tjänst innan jag tog examen, vilket var väldigt roligt. Examensarbetet blev på så vis en viktig möjlighet för mig att visa min personlighet och förmåga att arbeta, säger Faruk.

Robin Ruth, elnätschef på Trollhättan Energi berättar att han fastnade för Faruks arbete och hans engagemang och driv:

- Han hade även ett brett perspektiv där han tänkte på allt ifrån det elektriska till kundernas påverkan. Detta gjorde att jag kände att Faruk passar perfekt hos oss på Trollhättan Energi. Han gjorde ett bra och välarbetat examensarbete och är idag en stor tillgång för oss, säger Robin Ruth.

För Faruk innebär jobbet också att han själv är med och bidrar till en mer hållbar framtid. Bland annat därför att Trollhättan Energi har som mål att vara hundra procent fossilfritt senast år 2030. Det innebär i sin tur att företaget ställer högre krav även på sina leverantörer och samarbetspartners. Inom bolaget är målet att vara helt fossilfritt redan 2025.

Faruk berättar gärna och ger andra tips på hur man kan hitta drömjobbet. Han säger att det startade med att han valde att söka till Högskolan Väst. Skolan samarbetar med många olika företag där du som student kan välja att läsa med Co-op (Cooperative education). Det skapar en möjlighet som gör att studenterna kan testa på praktiska delar av yrket redan under utbildningen.

- Dessutom är det bra att man kan testa på sitt drömjobb redan under studierna på Högskolan Väst, säger Faruk.

Faruk avslutar med att berätta att tack vare samarbetet mellan Högskolan Väst och Trollhättan Energi så är han en av de ingenjörer som jobbar på Trollhättan Energi idag.

Senast uppdaterad