Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Syftet med forskningsprojektet är att genom en jämförande ansats öka vår kunskap om cybersäkerhet i myndigheter som verkar på lokal nivå.
Cybersäkerhet, dvs. att skydda information, informationssystem och dess användare, är en växande utmaning i samhället. Regeringar och nationella myndigheter har alltmer uppmärksammat risker och sårbarheter förenade med digitalisering och behovet av cybersäkerhet. Hur cybersäkerhet uppfattas och hanteras av kommuner är dock mindre känt. Samtidigt är den lokala nivån avgörande för samhällets cybersäkerhet. Kunskap om kommunal cybersäkerhet är viktigt av flera anledningar. Kommuner ansvarar för omfattade, sammanlänkade och viktiga informationssystem som berör många människor. Dessa informationssystem är viktiga för kommunens ansvarsområden (t.ex. äldreomsorg, hälsovård, skola, avfall och energi). För att uppnå en hög nivå av cybersäkerhet i samhället krävs att den kommunala cybersäkerheten fungerar.
Det övergripande syftet med detta projekt är att genom en jämförande ansats öka vår kunskap om cybersäkerhet i myndigheter som verkar på lokal nivå. Mer specifikt, avser projektet besvara: 1) i vilken omfattning svenska kommuner uppmärksammar och förstår cybersäkerhetsrisk, 2) hur de organiserar sitt cybersäkerhetsarbete, 3) vilka likheter och skillnader som finns hos kommunerna avseende fråga 1 och 2, och 4) hur skillnader mellan kommuner kan förklaras, med särskilt fokus på kommunstorlekens betydelse som en förklarande faktor.
Tre metoder används för datainsamling: 1) en enkät till samtliga Sveriges kommuner, 2) analys av dokument relevanta för kommunernas förståelse (t.ex. risk- och sårbarhetsanalyser och informationssäkerhetspolicyer), och 3) intervjuer i kommuner kommer att göras med ett strategiskt urval av personer (tex IT-chef, IT-experter, säkerhetsansvariga, ledande politiker och kommundirektör).
Givet det svenska flernivåsystemet och den komplexitet det medför, förväntas projektet ge viktiga insikter om hur och varför kommuner har olika förståelse och förmåga att hantera cybersäkerhetsrisker.
Projektet genomförs i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Cybersäkerhet
Risk
Säkerhet
Offentlig organisation
David Karlsson, Professor, Göteborgs universitet
Max Boholm, Fil Dr, Göteborgs universitet
2022 - 2025
Kontakt och mer information
Professor
Johan Berlin
E-post:
johan.berlin@hv.seTelefon:
0520223813Rumsnummer: J508